Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit noi explicații despre modul în care urmează să fie aplicată Legea Pensiilor. După cum a explicat aceasta, noua legislație aduce o serie de beneficii tinerilor care au studii superioare, aceștia urmând să primească un punctaj mai mare la calcularea pensiei. Într-o situație asemănătoare se află și românii care au muncit peste 36 de ani, ei urmând să primească „puncte de stabilitate” care le vor aduce indemnizații mai mari la recalculare, transnite Antena 3 CNN.
După cum explică Simona Bucura-Oprescu, educația superioară, inclusiv studii universitare și masterat, adaugă 0,25 puncte de pensie pe an. La recalcularea indemnizațiilor vor fi luate în calcul și aspecte precum șomajul, deportările dar și timpul petrecut în închisorile politice.
„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.
Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, explică Simona Bucura-Oprescu.
Te-ar putea interesa și: Noile calcule pentru corectarea inechităților financiare. Simona Bucura Oprescu: „Crește numărul de puncte în plată datorită punctelor de stabilitate”
În intervenția sa, Simona Bucura-Oprescu a dat exemplul unui român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, mai exact: 4 ani de facultate, 6 luni de armată, 6 luni de șomaj, 15 ani de stagiu de cotizare. În această situație, la calculul pensiei o astfel de persoană ar urma să primească 1,25 de puncte necotributive.
„Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume.
0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani
0.75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani
1 punct-an începând de la 36 de ani
Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii. Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită. Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.