Simona Bucura Oprescu pregăteşte legea salarizării. Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege a salarizării unitare, care va fi discutat cu Banca Mondială, dar şi cu Comisia Europeană. Noua lege își propune să atenueze inechitățile atât între categoriile de personal cât și în interiorul unei familii ocupaționale. De asemenea, se ia în calcul stimularea performanțelor. Principiul legii este o parte fixă şi o parte variabilă a salariului, care să cuprindă sporurile, acordate pe criterii de performanţă. Astfel, prin lege se propune atât eliminarea discrepanţelor dintre salarii dar şi stimularea performanţei.
Astfel, săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a noului ministru al muncii, Simona Bucura Oprescu, cu Comisia Europeană şi Banca Mondială, pentru discuţii privind legea salarizării, proiect la care s-a lucrat în cadrul ministerului. Proiectul urmează să fie trimis la Banca Mondială pentru a se calcula impactul bugetar. Potrivit surselor guvernamentale, în ultima perioadă au avut loc discuţii cu structurile profesionale şi ocupaţionale, pe marginea proiectului privind salarizarea iar legea îşi propune să atenueze inechităţile între categoriile profesionale dar şi în interiorul acestor categorii.
Reforma în sistemul de salarizare este jalon in Planul Național de Redresare și Reziliență și avea termen de intrare în vigoare data de 31 martie 2023. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în luna mai, că legea salarizării unitare va fi înaintată Parlamentului pentru aprobare, la 1 septembrie 2023. Calendarul asumat la ministerul Muncii pentru finalizarea proiectului era 15 iulie, conform declarațiilor fostului ministru, Marius Budăi.
Citeşte şi: Se schimbă TVA-ul în România. Marcel Ciolacu: „Am convenit ca la mâncare, medicamente şi proteze”
În privinţa pensiilor speciale, ministerul aşteaptă decizia CCR de săptămâna viitoare. În cazul declarării neconstituţionale a legii sau parţial neconstituţională, ministerul este pregătit să vină rapid cu modificările cerute de Curte, iar Parlamentul să se reunească într-o sesiune extraordinară pentru a adopta modificările. Legea pensiilor este de asemenea în lucru la minister, care a realizat trei variante. Se doreşte ca legea să respecte principiul contributivităţii.