Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) organizează în perioada 3 – 5 octombrie exercițiul național Valahia 2023. Exercițiul va simula un scenariu de accident nuclear la CNE Cernavodă, relatează stiripesurse.ro.
CNCAN a informat că simularea este o procedură standard în industria nucleară și joacă un rol important în îmbunătățirea de pregătire și siguranță. De asemenea, exercițiul naţional Valahia 2023 reprezintă o oportunitate importantă pentru persoanele implicate, de a testa și evalua eficacitatea planurilor de intervenție.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ce se întâmplă dacă explodează centrala nucleară de la Zaporojie. Ministrul Mediului, informații de ultimă oră
„Scopul principal al acestui exerciţiu este de a verifica şi confirma integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică.
Prin simularea unei urgenţe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacităţile de intervenţie în situaţii de urgenţă ale tuturor actorilor implicaţi, titular de autorizaţie, autorităţi publice locale şi naţionale, precum şi asistenţa internaţională primită din partea unor parteneri din Norvegia, SUA, Franţa, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, precizează CNCAN.
România este pusă sub presiune în ultima perioadă. Posibilitatea unei explozii la centrala din Zaporojie a stârnit multe motive de neliniște. Din acest punct de vedere, Raed Arafat a explicat ce trebuie să facă românii într-o astfel de situație.
„Distanța care este de câteva sute de kilometri față de România ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României și să fim, la acest moment, feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri.
Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă, atunci măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare.
Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a explicat șeful DSU.
Citește și despre: Decizie de forță majoră în România! Guvernul a aprobat Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară