- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sindicaliști Dacia sunt revoltați! Au ieșit în stradă pentru majorarea salariilor, plafonarea preţurilor la energie şi modificarea legislaţiei muncii

17 Nov, 19:08 • Cornel Ghimeșan
Sindicaliștii Dacia au ieșit în stradă pentru a cere Guvernului să își respecte promisiunile în ceea ce privește plafonarea prețului la energie, majorarea salariilor și modificarea legislației muncii. Câteva mii de oameni s-au strâns în centrul orașului Mioveni.
Sindicaliști Dacia sunt revoltați! Au ieșit în stradă pentru majorarea salariilor, plafonarea preţurilor la energie şi modificarea legislaţiei muncii

Mai mulți sindicalişti de la Automobile Dacia au participat, joi, la un protest în centrul oraşului Mioveni, pentru a atrage atenţia asupra creşterii costului vieţii şi necesităţii majorării veniturilor salariale.

Alte articole: Ce venituri se majorează pentru români în 2023. Cu cât cresc salariile, pensiile, alocaţiile şi ajutoarele sociale

Potrivit unui comunicat al Blocului Naţional Sindical (BNS), mitingul este organizat de Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD),iar principalele nemulţumiri fiind legate de nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislaţiei muncii, dar şi de lipsa măsurilor de plafonare a facturilor la energie.

La începutul protestului, liderul SAD, Viorel Ungureanu a acuzat creşterea generalizată a preţurilor din ultima perioadă, în special facturile uriaşe la energie şi gaze, el solicitând, în context, creşterea salariului minim şi a tuturor salariilor ţinând cont de inflaţie, dar şi plafonarea preţurilor la utilităţi.

„Cerem coaliţiei de guvernare impozitarea profiturilor exagerate ale companiilor din energie”, a spus Viorel Ungureanu. El a menţionat, totodată, necesitatea modificării legislaţiei muncii, pentru a putea fi încheiate contracte colective de muncă la nivel naţional.

„Dacă Guvernul nu va ţine cont de doleanţele noastre, îi propunem liderului BNS Dumitru Costin, aici de faţă, să organizeze la Bucureşti un miting de amploare, în care să facă apel şi către celelalte confederaţii, să ne susţinem aceste revendicări şi, de ce nu, să demitem chiar şi Guvernul”, a mai spus Viorel Ungureanu.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a vorbit despre modificarea legislaţiei muncii, acuzând clasa politică de dezinteres faţă de problemele lucrătorilor din România.

„În ultimele două săptămâni am fost întrebat aproape în fiecare zi de politicieni ‘de ce mai ieşiţi, bă, în protest, că o să vă rezolvăm problemele’ (…) Ştiţi cum au ajuns acum? Cu spatele la zid. De ce? Pentru că timp de 11 ani, indiferent ce culoare politică au avut la conducerea acestei ţări, au refuzat să modifice legea în favoarea lucrătorilor, să dea lucrătorilor dreptul să se asocieze, să constituie organizaţii sindicale, să poată să negocieze, să-şi exercite dreptul la grevă.

(…) În momentul în care am văzut că nimeni din România, politic, nu vrea să ne ajute, nu e aliatul nostru, nu ne reprezintă în Parlament, nu ne-a rămas decât o singură cale, să ne găsim aliaţi în afara României. Şi am reuşit să-i convingem pe cei de la Comisia Europeană, care la un moment dat nu mai înţelegeau ce se întâmplă în ţara asta, ce e exodul ăsta, de ce pleacă milioane de români din ţara lor?

Pentru că clasa politică nu-i respectă. Comisia Europeană, la propunerea noastră, le-a pus această obligaţie, 31 decembrie este termenul limită până la care trebuie să modifice legea, astfel încât să o facă mai bună, mai decentă, democratică şi să redea drepturile şi libertăţile lucrătorilor”, a afirmat Dumitru Costin.

Sindicaliștii Dacia vor majorarea salariilor

Sindicaliști Dacia sunt revoltați! Au ieșit în stradă pentru majorarea salariilor, plafonarea preţurilor la energie şi modificarea legislaţiei muncii
Sindicaliști Dacia sunt revoltați! Au ieșit în stradă pentru majorarea salariilor, plafonarea preţurilor la energie şi modificarea legislaţiei muncii

Te-ar putea interesa și: Salariații Superbet vor fi în culmea bucuriei! Salariile vor fi majorate cu aproximativ 12%, iar bonusurile vor rămâne active

El a atras totodată atenţia asupra unei noi probleme care a apărut în calea rezolvării solicitărilor sindicatelor.

„S-au vorbit între ei (politicienii – n.r.), au zis ‘bă, scoatem legea în termen, dar atacaţi-o voi la Curtea Constituţională’. I-am găsit şi pe ăia care voiau să o atace la Curtea Constituţională şi să o trântească (…). Mâine ne întâlnim cu ei, nu e un secret, erau cei de la USR. Ieri l-am întrebat pe primul ministru al României (…) în ce măsură aţi discutat modificările la Legea 62 şi aveţi un vot unitar în coaliţie în Parlament? La care premierul Ciucă a recunoscut, ieri după-amiază: ‘n-am discutat în coaliţie, n-avem un punct de vedere unitar’.

Mediul de afaceri trage spre PNL şi încearcă să-i convingă să nu ne dea aceste drepturi, să nu dea sindicatelor puteri. PSD-ul are aceeaşi problemă, încearcă să se clarifice, pentru că presiunea capitalului asupra forţei de muncă şi mai ales asupra politicului e foarte mare. În România de astăzi nu avem decât partide care se închină la un singur zeu, ţineţi minte ce vă spun, zeul ban. Cine are banul, dictează, nu mai contăm”, a mai afirmat preşedintele BNS.

Şi viceliderul SAD, Martin Constantin, a acuzat lipsa de implicare a politicienilor în susţinerea intereselor salariaţilor din România.

„Ar trebui să nu-i prea lăudăm pe guvernanţii ăştia care sunt la putere, pentru că sunt în aceeaşi oală. Acum sunt ambele partide la putere, şi PNL şi PSD. Pentru că înainte, de la această tribună, se striga ‘Jos PSD-ul’ (…), acum am ajuns să îi lăudăm.

Nu, sunt în aceeaşi oală şi ar trebui să spunem să-şi dea demisia dacă nu au fost în stare să îmbunătăţească condiţiile salariaţilor care au venit în piaţă, indiferent de cum îi cheamă (…). Ne pare rău, într-adevăr, pentru că am avut un om care a plecat din mijlocul nostru (deputatul PSD Nicolae Pavelescu, fost lider al SAD – n.r.) şi nu ne-a ajutat cu absolut nimic”, a spus Martin Constantin.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente şi s-a încheiat cu scandări în care se făcea apel la solidaritate sindicală. Potrivit organizatorilor, la protestul care a fost autorizat pentru intervalul orar 13,00-14,00, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni, au participat aproximativ 5.000 de oameni.

Citește și: Românii, îngropați în datorii în 2022. Unul din cinci a acumulat restanțe la facturi mai mari de trei salarii

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult