Solicitările oficiale pentru o întrevedere cu Bolojan și Ciolacu au fost transmise în 20 martie 2025 către Administrația Prezidențială și către Guvernul României, dar până în prezent, sindicaliștii nu au primit niciun răspuns.
BNS atrage atenția asupra necesității unei colaborări strânse între autoritățile centrale și partenerii sociali, mai ales în contextul noilor directive europene privind securitatea și apărarea, dar și în fața presiunilor exercitate de tranziția tehnologică și sustenabilă a economiei.
„Ținând cont de deciziile Comisiei Europene și ale Parlamentului European, România, ca stat membru al UE, va trebui ca în cel mai scurt timp posibil să elaboreze și să adopte programul național ReArm. BNS, în calitate de reprezentant semnificativ al lucrătorilor din industria de apărare și industria aeronautică, și-a arătat astfel disponibilitatea de a avea contribuții pe componenta de resursă umană a acestui program”, se arată în comunicatul transmis miercuri de BNS.
Organizația sindicală amintește că, pe 19 martie 2025, Comisia Europeană a prezentat Cartea albă pentru apărarea europeană – „Readiness 2030”, alături de planul de reînarmare ReArm Europe – Readiness 2030, un pachet ambițios menit să accelereze investițiile statelor membre în domeniul apărării. „De asemenea, Comisia Europeană a propus ca fiecare dintre cele 27 de state-membre să poată crește cheltuielile pentru apărare cu 1,5% din PIB-ul anual, timp de patru ani, fără a risca sancțiuni pentru depășirea deficitului bugetar de 3% din PIB (a se vedea termenul extrem de scurt, sfârșitul lunii aprilie 2025, pentru activarea a ceea ce se numește ,,National escape clause”)”, mai precizează BNS, potrivit Mediafax.
Sindicaliștii sunt preocupați și de recentele schimbări administrative legate de transferul industriei de apărare de la Ministerul Economiei către Ministerul Apărării Naționale. În opinia lor, este esențial ca Guvernul să clarifice dacă și cum vor fi afectate programele aflate în derulare, precum și ce investiții planificate riscă să fie anulate.
Pe lângă ReArm, BNS insistă și asupra unei teme sociale de maximă importanță: conversia ocupațională a angajaților în contextul noii economii.
„BNS a solicitat și o consultare pe tema elaborării și adoptării unui program național de conversie ocupațională a lucrătorilor din economie în tranziția către economia digitală și verde. BNS consideră necesar un astfel de program de recalificare și adaptare a forței de muncă la noile realități economice”, se mai arată în comunicat.
Organizația subliniază importanța elaborării unei „strategii naționale de recalificare și adaptare a forței de muncă la noile realități economice”, în contextul transformărilor tehnologice și al provocărilor sustenabilității.
„BNS reiterează faptul că rămâne deschis dialogului și își exprimă disponibilitatea de a contribui activ la conturarea unor politici publice coerente, care să asigure atât dezvoltarea capacităților naționale de apărare, cât și protejarea și valorificarea forței de muncă din România. Într-un context marcat de schimbări accelerate și provocări multiple, participarea reală a partenerilor sociali la luarea deciziilor nu este doar necesară, ci vitală pentru un viitor echilibrat și sustenabil”, conchide BNS.