- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sindicaliștii din transportul feroviar protestează! Legea nu îi avantajează

26 Sep, 10:04 • Mălureanu Rebecca
Sindicaliștii transporturilor feroviare protestează în fața Guvernului, manifestându-și nemulțumirile față de noua Lege. Aceștia se consideră dezavantajați de noile modificări.
Sindicaliștii din transportul feroviar protestează! Legea nu îi avantajează

Sindicaliștii trasnsportului feroviar protestează în fața Guvernului arătându-și nemulțumirea față de schimbările produse de legea privitoare recalculării pensiilor. Mitingul este organizat de Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) în fața sediului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, între orele 9.45-12.00. Aceștia își expun nemulțumirea față de modificările aduse în legea pensiilor, fiind de părere că le dezavantajează unele categorii profesionale.

Legea nouă îi defavorizează pe angajați și a dus la protest

Sindicaliștii susțin ca noua lege pune în defavoare persoanele care au lucrat în grupe de muncă, cu grade de invaliditate sau pensii mai mici.

La miting vor fi prezente și alte  grupări ale confederației Meridian, precum și alte organizații ale societăţii civile reprezentate de alți pensionari actuali şi viitori pensionari, dezavantajați de modificările din Legea nr. 360/2023 ce vizează sistemul public de pensii, care a avut impact şi asupra „Statutului Personalului Silvic”, dar şi a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Potrivit unui comunicat al confederaţiei, noua lege a venit cu anumite avantaje evidente, cu precădere pentru persoanele care au desfăşurat activitatea în condiţii normale de muncă, perioade cât mai lungi până la pensionare şi cu contribuţii care au fost reţinute şi virate către bugetul asigurărilor sociale.

Vezi și: Pensie recalculată după două luni pentru o categorie de pensionari. Cine primeşte banii mai târziu decât prevede legea pensiilor

În altă ordine de idei, legea a dezavantajat persoanele care au lucrat în grupe de muncă, persoanele cu dizabilităţi şi cu diverse grade de invaliditate, dar şi pensionarii cu pensii mici.  Recalcularea acestora a rezultat o pensie mai mică, care va fi indexată la valoarea recalculată, ceea ce va avea ca efect diminuarea sau chiar stagnarea indexării pensiei în plată pentru o perioadă de câţiva ani, în funcţie de valoarea diferenţei dintre pensia în plată şi pensia rezultată la recalculare.

Atât Legea nr. 360/2023, cât şi Normele de aplicare a legii conţin prevederi care fac ca aceste acte normative să producă efecte retroactive la aplicare, iar prin acest fapt se creează prejudicii pentru persoanele care au fost şi sunt încadrate în condiţii deosebite sau speciale de muncă în condiţiile legislaţiei anterioare, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a celor care urmează să iasă la pensie sub imperiul noii legi a pensiilor.

„Prevederea din Legea nr. 360/2023 care creează mari discrepanţe în calculul cuantumului pensiilor faţă de legislaţia anterioară se regăseşte la art. 84 alin. 1) care stabileşte că ‘Valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv nivelul 25’.

Stabilirea în mod nejustificat a unui nivel mediu de 25 de ani de cotizare, diferit faţă de stagiul real de cotizare pe grupe de muncă şi necuprins în niciuna din legislaţiile anterioare privind pensiile, provoacă prejudicii, discriminare şi tratament diferit privind egalitatea de şanse în rândul pensionarilor.

Pensia recalculată în baza Legii nr. 360/2023 şi a Normelor de aplicare s-a făcut fără a se acorda punctele de stabilitate suplimentare ce erau datorate conform contributivităţii prin contribuţia suplimentară plătită pentru grupele de muncă şi/sau condiţiile de muncă speciale/deosebite. Cuantumul noii pensii recalculate trebuie să conţină şi puncte de stabilitate suplimentare aferente contribuţiei suplimentare plătită cât actualii pensionari au fost salariaţi în condiţii de muncă deosebite sau speciale”, se arată în comunicat.

Așadar, noua Lege a pensiilor desfiinţează grupele de muncă privind condiţiile de muncă deosebite şi speciale deoarece pensionarii care au lucrat în grupe de muncă şi/sau în condiţii speciale de muncă sunt dezavantajați de puncte de stabilitate chiar dacă au contribuit suplimentar.  Legea oferă avantaje doar celor care au lucrat în condiţii normale de muncă şi care nu au plătit contribuţie suplimentară.

„Calcularea valorii punctului de referinţă cu acest stagiu mediu de 25 de ani prejudiciază în mod nedrept pensionarii din condiţii deosebite sau speciale de muncă şi avantajează pensionarii din condiţii normale de muncă. Totodată, pensionarii care au lucrat în condiţii de muncă deosebite sau speciale nu beneficiază de punctele de stabilitate care sunt oferite prin lege celor pensionaţi din condiţii normale de muncă, pentru anii lucraţi peste stagiul mediu de 25 de ani”, atrage atenţia sursa citată.

Protest în transportul feroviar
Protest în transportul feroviar

Protestanții din faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sunt salariaţi şi pensionari din diverse organizaţii profesionale:

FSTFR, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, precum şi salariaţi ai Uniunii Sindicatelor Spitalelor CFR; pensionari şi salariaţi de la Metrorex, Federaţia Naţională a Muncii cu structurile ei, Uniunea Naţională a Muncii Valea Jiului, Uniunea Naţională a Muncii Oltenia, Sindicatul Rezistenţa Muncitorească, Sindicatul Solidaritatea 2013, Sindicatul MEDSERV, Liga Muncitorilor din România, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – structuri care reprezintă mineri, energeticieni activi şi pensionari din judeţele Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea, dar şi cadre militare în rezervă din SCMD; salariaţi viitori pensionari şi pensionari de la Asociaţia Pensionarilor Siderurgistul 2006 Galaţi, de la Galaţi şi Brăila, silvicultori de la Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Te-ar mai putea inetersa și: Ordin de la Casa de Pensii pentru milioane de beneficiari. Ce se întâmplă cu noile recalculări