mpasul în negocierile de la Metrorex vine cu vești alarmante pentru bucureștenii care se deplasează zilnic cu metroul. Dacă nu se ajunge la niciun rezultat, se vor demara procedurile pentru începerea grevei. Marian Artimon, lider de sindicat Metrorex, a spus în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că, în cel mai sumbru scenariu, circulația trenurilor va fi oprită până la ora 16.00.
„M-am întâlnit la Comisia de negociere a administrației Metrorex, condusă de doamna director general Mariana Miclăuș. Legea prevede că, în fiecare an, cu 60 de zile înainte de expirarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de societate se poate demara negocierea. USLM, în data de 31 iulie, a trimis o adresă către Metrorex să demarăm negocierile. Din păcate, la Metrorex nu s-a găsit timp. Am fost convocați începând cu 4 septembrie. S-au pierdut 35 de zile, perioadă în care se putea negocia”, a declarat Marian Artimon în emisiunea menționată anterior.
Cele două părți ar trebui să ajungă la un acord până joi, 24 octombrie. În caz contrar, se vor demara procedurile de grevă.
Negocierile ar fi trebuit să fie finalizate până pe 1 octombrie, dată la care a expirat Contractul Colectiv de Muncă. Dar neajungându-se la nicio înțelegere, termenul a fost prelungit până pe 14 octombrie. Situația s-a repetat și pe 14 octombrie, astfel că negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă au beneficiat de o nouă prelungire, până pe 24 octombrie.
Citeste si Mâncarea și cafeaua de la automate vor fi mai scumpe. Ce schimbări aduce Codul Fiscal în 2025
„Deși nu ne-am înțeles până la data de 1 octombrie, pentru a ne arăta buna-credință, USLM a prelungit negocierea până pe data de 14 octombrie inclusiv. Iar nu ne-am înțeles, pentru că Metrorex nu a reușit să-și cristalizeze ideile legate de ce își doresc să fie modificat în actualul Contract Colectiv de Muncă.
Am mandatat comisia USLM să negocieze până pe data de 24 octombrie, inclusiv. Asta înseamnă că până joi trebuie să finalizăm negocierea și să găsim soluția. Altfel, vom trece la lupta sindicală, care prevede pichetări, mitinguri și, dacă nu ne înțelegem, facem greva de avertisment și greva propriu-zisă”, a explicat Marian Artimon.
Procedura de organizare a grevei presupune desfășurarea a doar o treime din activitate. În această situație, pentru a respecta legea, sindicaliștii au gândit scenariul grevei astfel:
„Avem dreptul să facem o grevă, dar să lăsăm o treime din activitate. Vom închide la 04:00 dimineața, și vom deschide la orele 16:00”, a mai declarat Marian Artimon.
Potrivit surselor Gândul, printre cerințele sindicaliștilor de la metrou se-numără: condiții mai bune de muncă, o mai bună finanțare, angajarea de personal, asigurări de serviciu și de sănătate.
„În condițiile în care pleacă foarte mulți oameni la pensie, sarcinile acestora sunt preluate de oamenii care rămân. Asta înseamnă muncă în plus, fără mai mulți bani. Presiune mai mare, ceea ce este foarte periculos pentru siguranța călătorilor. Dacă cei din conducere nu vor înțelege cerințele noastre, cu siguranță, la sfârșitul lunii octombrie, declanșăm proteste, se poate ajunge și la grevă”, spun sursele Gândul.
În prezent, salariul mediu brut la metrou este de 12.803 lei, iar cel net este de 7.490 de lei, după ultima majorare – de 13% – care a avut loc la 1 noiembrie 2023.