Sindicaliştii Sanitas protestează în fața sediul Ministerului de Finanțe pentru a cere o majorare „cu cel puțin 20% a salariilor tuturor categoriilor profesionale care lucrează în Sănătate și Asistență Socială”. Manifestanții amenință cer grevă generală în întreg sistemul şi reclamă nivelul scăzut al veniturilor, precum și condițiile în care trebuie să-și desfășoare activitatea, transmite News.ro.
Manifestanții din confederația Sanitas cer declanşarea grevei generale în sistemul medical în data de 18 ianuarie, acesta fiind termenul limită stabilit pentru strângerea numărului de semnături necesare pentru declanșarea, în condițiile legale, a conflictului de muncă.
Protestul Sanitas a început în jurul orei 9, iar manifestanții au pancarte pe care scrie mesaje precum: „Foşti eroi în pandemie, spor mai mic ca-m primărie”, „Epuizaţi”, „Nu lăsaţi sănătatea să moară”,
”Suntem prezenți la ministerul responsabil cu gestionarea banului public pentru a cere o majorare cu cel puțin 20% a salariilor tuturor categoriilor profesionale care lucrează în Sănătate şi Asistenţă Socială! Guvernanţii trebuie să înţeleagă că răbdarea noastră, a angajaţilor din cele două domenii a ajuns la limită. Nu mai acceptăm amânări, explicaţii false sau promisiuni fără acoperire”, au transmis sindicaliştii Sanitas.
Personalul medical, medici, asistenți și personal auxiliar , și-au reluat protestele, exprimându-și nemulțumiri legate de salariile pe care le primesc. Doctorii amenință că vor refuza consultațiile gratuite și vor solicita plată. Motivul nemulțumirii sindicaliștilor Sanitas este perspectiva unei scăderi a veniturilor pentru serviciile medicale prestate în cabinete. În această dimineață de joi, au avut loc proteste în fața Ministerului de Finanțe, iar manifestații similare au avut loc și la Cluj, în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
Sindicaliștii Sanitas care protestează în fața Ministerului de Finanțe acest protest este ”primul pas către grevă generală în cele două sisteme”.
Reprezentanții Sanitas declară, de asemenea, că nu mai acceptă justificări din partea autorităților potrivit cărora nu sunt bani la buget: ”Resurse financiare sunt, doar că trebuie corect şi echitabil utilizate”.
”Nu mai acceptăm asigurări de creştere salarială cu trimitere la noua lege a salarizării. Legea trebuia să fie deja în vigoare de la 1 ianuarie a acestui an, însă ea nu este în acest moment nici măcar în stadiul de proiect finalizat”, au mai transmis sindicaliştii.