Compania de consultanță în relații publice și comunicare din Călărași a obținut un contract din PNRR pentru producția de hidrogen verde, chiar dacă acesta nu prezintă nici un istoric înainte de anul 2021 și cifra de afaceri este de numai 3.000 de lei, a informat economedia.ro.
În octombrie, din unsprezece companii, mai exact Monsson, OMV Petrom, Chimcomplex și o companie controlată de furnizorul de gaze Nova Power & Gas, au primit acordul, în prima etapă, să dezvolte capacități pentru producția de hidrogen verde, în cadrul finanțării din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar celelalte nouă sunt evaluate în continuare: Monsson Alma SRL, BPlus Advisory SRL, Nova Hydrogen Production SRL, (două proiecte ale) Chimcomplex SA Borzești, OMV Petrom SA, Frizon Holding SA, Sudarec Romserv SRL, Inspet SA, conform sursei citate.
Compania Center Hub Sud SRL a obținut singurul contract până acum, pentru proiectul „Construirea unei capacități pentru producerea de hidrogen verde în instalații de electroliză”, arată cele mai recente date publicate de Ministerul Energiei.
Center Hub Sub SRL este deținută de Florica Goga (66,67%), Elena-Olguța Badea (33,33%) și Octavian-Ovidiu Goga (33,33%) și are un singur angajat.
Ministerul Energiei nu precizează valoarea investiției planificate de companie, valoarea finanțării acordate (și cât din aceasta reprezintă finanțare din PNRR), motivele pentru aprobarea acestei investiții, dar nici detalii privind estimarea capacității de producție sau unde va fi localizată această capacitate de producție.
În anul 2022, ministerul Energiei a propus un ajutor de stat finanțat cu 150 de milioane de euro din PNRR pentru a susține investițiile în construirea de capacități pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.
Intervenția din PNRR are ca scop promovarea investițiilor în construirea unei noi capacități de 100MW în instalații de electroliză și o cantitate generată estimată de 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.
Valoarea acordată de stat sub formă de sprijin în baza Orientărilor pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 de milioane de euro pe întreprindere. Conform informațiilor Economedia, 32 de companii au depus proiecte în cadrul acestui apel de finanțare din PNRR.