- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sistemul bugetar este cutremurat de o nouă decizie radicală. Angajații la stat vor putea să aibă un singur contract. Document oficial

01 Oct, 11:06 • Bumbeneci Diana
DOCUMENT Cutremur major în sistemul bugetar: Angajații la stat vor putea să aibă un singur contract (Proiect).
Sistemul bugetar este cutremurat de o nouă decizie radicală.  Angajații la stat vor putea să aibă un singur contract. Document oficial

Un proiect de lege inițiat de parlamentari ai PSD și PNL propune interdicția pentru bugetari de a cumula mai multe contracte la stat. În acest sens, un angajat la stat nu va putea să mai aibă un al doilea contract tot la stat și va trebui să opteze.

Angajații la stat vor putea să aibă un singur contract

Noua propunere a coaliției aduce imposibilitatea ca o persoană să fie titularul a două sau mai multe contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu sau să fie beneficiarul a două sau mai multe acte de numire în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, în condițiile în care acestea sunt retribuite prin indemnizații sau salarii de la bugetul de stat.

Vezi și: Angajări în sistemul bugetar 2024. Ministerul Familiei scoate la concurs noi posturi. Iată lista

contract de muncă
contract de muncă

Potrivit inițiatorilor, se evită conflictul de interese – când o persoană ocupă simultan mai multe funcții ar putea apărea situații de incompatibilitate sau interese contradictorii, se optimizează cheltuielile publice – limitarea numărului de contracte ar putea reduce povara financiară a bugetului public și se asigură o mai bună distribuire a resurselor umane.

Proiect de lege Contracte

Inițiativa prevede și o serie de excepții
„Nu fac obiectul prezentei legi, fiind exceptate, activitățile din domeniul privat (…), cumulul de funcții bugetate de la bugetul de stat cu oricare funcții din domeniul privat, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, persoanele alese în funcții de autoritate publică sau demnitate pubică, precum și cele pentru care durata mandatului este prevăzută expres prin Constituție”, potrivit proiectului de lege.

Vezi și: Salariile bugetarilor se vor acorda „3 în 1”.  Simona Bucura Oprescu: „ Angajații la stat vor primi un venit fix, sporuri și un bonus de performanță”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult