„Astăzi, 19 septembrie 2023, SNTGN Transgaz SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) compania care operează, exploatează şi dispecerizează gazoductul Ungheni-Chişinău şi este certificată pe modelul separării proprietăţii, preia de la Moldovatransgaz SRL, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale din Republica Moldova”, se menționează într-un comunicat citat de Agerpres.
Pe 4 septembrie 2023, Vestmoldtransgaz a încheiat un acord de închiriere pentru rețelele de transport gaze naturale din țara respectivă. Acest acord presupune preluarea, începând cu data de 19 septembrie, a activităților de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL. Contractul a fost validat de către Autoritatea Națională de Reglementare Energetică din Republica Moldova.
Faptul că VMTG a fost desemnat unic operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova se datorează nerespectării de către Moldovatransgaz a cerințelor privind separarea și certificarea (cunoscută sub denumirea de „unbundling”), conform prevederilor Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, Directivei 2009/72/CE privind regulile comune pentru piața internă a energiei electrice și Legii 108/27.05.2016, conform informațiilor oferite de sursa citată.
„Prin preluarea activităţii de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale de la Moldovatransgaz, Vestmoldtransgaz va administra întreaga infrastructură gazieră din Republica Moldova. Investiţiile realizate de Transgaz pe teritoriul României – dezvoltările SNT în zona de Nord-Est a ţării: gazoductul Oneşti-Gherăeşti-Leţcani, modernizarea staţiilor de comprimare Siliştea şi Oneşti 2, execuţia staţiilor de comprimare Oneşti 1 şi Gherăeşti, interconectorul Iaşi-Ungheni, respectiv pe teritoriul Republicii Moldova – gazoductul Ungheni-Chişinău, sunt investiţii strategice în valoare de aproximativ 430 milioane euro. Prin aceste investiţii s-au creat premisele diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, creşterii gradului de securitate în aprovizionare cu gaze naturale pentru această iarnă şi pentru anii următori, precum şi posibilitatea extinderii SNT Moldova în scopul racordării la reţelele de distribuţie a gazelor care se vor dezvolta ulterior, a gospodăriilor şi consumatorilor industriali care nu au încă acces la aceste resurse”, a afirmat directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian.
La scurt timp după preluarea operațiunilor SNT, Vestmoldtransgaz examinează o actualizare a Planului de Dezvoltare pe 10 ani, care va fi disponibil pe pagina web a companiei, conform declarațiilor acestuia.
„Am încredere în echipele Transgaz şi Vestmoldtransgaz şi sunt convins că bunele practici care au făcut ca societatea noastră să devină o companie etalon în România vor fi rapid adoptate şi implementate în Republica Moldova, contribuind astfel la creşterea gradului de securitate energetică al acestei ţări”, a mai precizat directorul general, Ion Sterian.