Companiile de stat au înregistrat rezultate record în 2022. Concret, firmele au raportat un profit brut cu 245% mai mare decât cel din 2021, relatează profit.ro.
Față de 2021, societățile controlate de stat au obținut un profit brut record anul trecut, cu 245% mai mare. Concret, firmele au înregistrat un profit brut de 17.89 miliarde de lei. Rezultatul a fost influențat de prețurile mari la energie, care au condus la câștiguri record pentru companiile din domeniu. Statul român controlează societăți importante din domeniu, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz.
În total, Guvernul controlează 201 companii de stat, integral sau cu participații majoritare. Ele au obținut 17.89 miliarde de lei pentru anul 2022, iar datele au fost calculate în urma depunerii situațiilor financiare. Pentru 2021, firmele din subordinea Executivului au anunțat un rezultat brut de 5.18 miliarde de lei.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ce salarii iau cei mai bogaţi bugetari ai României, preşedinţii celor două bănci de stat, CEC şi EximBank
Veniturile totale ale firmelor controlate de stat s-au situat la o sumă impresionantă față de 2021, concret, la 92.43 miliarde de lei. În 2021, valoarea totală a companiilor s-a situat la 62.58 miliarde de lei.
Cele 201 de firme au 163.258 de angajați. Cele 999 de companii aflate în subordinea autorităților locale, mai mici, au avut un rezultat brut de 33.42 milioane de lei. Suma este mică, însă este mai bună față de rezultatul brut negativ obținut în 2021, de 230.98 milioane de lei.
Totul se întâmplă în timp ce companiile mari de stat au beneficiat de prețuri mari din energie și au înregistrat un profit excepțional. Firmele controlate de autoritățile locale nu beneficiază de evoluțiile din energie.
Prin Legea bugetului de stat pe anul 2023 au fost prevăzute venituri din dividende/vărsăminte la bugetul de stat, reflectând 90% din profitul net aferent exercițiului financiar 2022 al societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat, precum și al regiilor autonome.
Acest lucru înseamnă că statul român așteaptă acum dividende de aproape 10 miliarde de lei. Colectarea dividendelor de la companiile naționale, societăților naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și vărsămintele de la regiile autonome din majoritatea procentului de repartizare a dividendelor / vărsămintelor, reprezintă 9.7 miliarde de lei, adică 0.6% din PIB pentru construcția bugetară din 2023.
Citește și despre: România, cel mai ieftin stat din UE la alimente, băuturi nealcoolice și articole de mobilier. Țările cu cele mai „usturătoare” prețuri