Potrivit datelor oficiale primite de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) de la punctele de primire a peștelui din rezervație, în complexul Razim-Sinoe, cunoscut drept „patria șalăului”, s-au capturat în primele nouă luni ale anului doar aproximativ 4 tone din această specie. Numărul este tot mai mult în scădere, iar oamenii se tem că în scurt timp nu vor mai găsi deloc șalău.
Conform analizei făcute de reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, în ciuda secetei din acest an, raportările făcute de cherhanalele, punctele de debarcare și centrele de primă vânzare a peștelui din Deltă nu arată o scădere dramatică a capturilor pescarilor, dar resursa piscicolă din mediul natural a scăzut, spune guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov.
Ai mai putea citi: Surpriză de proporții la Bursa de Valori București. Ședința de vineri a început complet neașteptat
Conform acestuia, cât despre capturile de șalău din complexul lagunar Razim-Sinoe, vorbim chiar de o „scădere drastică”, în contextul în care, de la începutul anului, în zona numită de pescari „patria șalăului”, s-au prins doar 4 tone din această specie, o cantitate de cel puțin trei ori mai mică decât în urmă cu câțiva ani.
„De câțiva ani, ARBDD și Institutul Național Delta Dunării populează cu șalău complexul lacustru și încercăm să facem același lucru, de anul viitor, și cu plătica, la care se înregistrează scăderi drastice ale capturilor, mai ales că se știe că plătica reprezintă sursa de hrană pentru șalău”, a menționat Gabriel Marinov.
Guvernatorul Deltei a dat însă asigurări că pescarii din zonă își vor putea desfășura în continuare activitatea.
„O asemenea măsură de interzicere a pescuitului este doar finalul unui demers de redresare a situației, pe de o parte, iar pe de altă parte nu s-a pus în discuție interzicerea totală a pescuitului în complexul Razim-Sinoe, iar dacă se va discuta, se va discuta despre șalău la un moment dat, dar lucrul acesta rămâne ca ultimă soluție. Până acolo, mai sunt multe de făcut, inclusiv discuții privind utilizarea unor scule în anumite perioade ale anului”, a precizat Marinov.
Mai poți citi și: Profitul net al Raiffeisen Bank a fost majorat cu 43%. În primele 9 luni ale anului, Banca a atins pragul de 920 milioane lei profit net