Situație alarmantă în România! Numărul porcilor a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii nouă ani. La finele anului trecut, România avea doar 3,4 milioane de porci, cel mai mic număr din 2013 încoace, potrivit Economica.net.
Citește și Pesta porcină împiedică exportarea cărnii, deși 300 de unități de procesare sunt active în România
În ultimii doi ani, numărul porcilor în România a scăzut cu 10%. Iar acest trend descendent se vede în cantitățile de carne puse pe piață, dar și asupra prețurilor care în ultima vreme au crescut cu peste 21% față de aceiași perioadă a anului trecut.
Ultimele date provizorii ale Eurostat arată că România, o țară cu tradiție în creșterea porcilor, are o scădere constantă a numărului de efective, astfel că, la finalul anului trecut, mai erau doar 3,4 milioane de capete, cu 5,8% mai puține decât cu un an în urmă.
Acesta este cel mai mic nivel din 2013 încoace, în condițiile în care în România erau peste 5,1 milioane de porci în urmă cu nouă ani.
Scăderea semnificativă a numărului porcilor a început în anul 2015, iar în 2017 atunci când a apărut primul focar de pestă porcină în România, numărul efectivelor s-a diminuat cu 6,4% față de 4,4% cu cât au scăzut efectivele în 2016. Astfel, din 2017 și până în 2022 numărul porcilor a crescut cu aproximativ 1 milion de capete.
În aceste momente, România este a doua țară din UE în ceea ce privește scăderea semnificativă a numărului porcilor.
La nivelul Uniunii Europene, în noiembrie/decembrie 2022, existau 134 de milioane de porci cu 5% mai puțini față de anul precedent. Peste jumătate din scăderea efectivelor din UE se datorează situației din Germania, al doilea cel mai mare producător al UE, și Danemarca, al patrulea producător al UE, care au pierdut 10% (2,4 milioane de capete) și respectiv 12% din efective (1,6 milioane de capete)
Concret, scăderea din Germania a fost egală cu 33% din reducerea totală din UE în timp ce scăderea înregistrată de Danemarca a fost egală cu 22% din reducerea totală din UE. Bulgaria și Malta (ambele -26%) au înregistrat cele mai mari scăderi relative.
În țara noastră, carcasa de 100 de kg de carne de porc categoria S se vindea la poarta fermei cu 233,9 euro, cu 13,8% mai scumpă decât luna anterioară și cu și 21,5% peste nivelul anului trecut. Cu toate acestea, prețul a scăzut cu 1% raportat la ultima săptămână.
Efectivele de animale au scăzut pentru toate speciile în ultimii zece ani. În această perioadă, populația de caprine a înregistrat cea mai accentuată scădere (-9 puncte de indice în 2022 față de 2012). Până în 2020, populația de porci a fost o excepție de la această tendință; cu toate acestea, de atunci a ajuns din urmă cu restul speciilor, cu scăderi remarcabile în fiecare dintre ultimii doi ani.