BNR traversează o perioadă grea! Eugen Rădulescu a confirmat în mai multe rânduri că deficitul bugetar este mai mare în realitate, relatează stirileprotv.ro. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că veniturile au fost supraestimate.
Eugen Rădulescu nu a stat indiferent și a ales să vorbească public despre situația critică pe care BNR trebuie să o confrunte. Concret, oficialul a confirmat că deficitul bugetar este mai mare în realitate. Explicația? Veniturile au fost supraestimate, iar în tot acest timp, cheltuielile au fost subestimate.
Rădulescu spune că principala cauză a situației actuale este chiar deficitul public. Mai exact, oficialul precizează că pierderile sunt înregistrate încă de dinainte de pandemie, tocmai de aceea, situația rămâne în continuare una critică.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Veniturile record ale angajaților de la BNR. Pe lângă salariu, instituția acordă indemnizații de vacanță și alte beneficii
„Principala cauză a deficitului extern îl reprezintă, după părerea mea, deficitul public. Avem un deficit public care încă înainte de pandemie ne dusese în situaţia de infringement. Numai faptul că a existat pandemia a făcut ca procedura de infringement să fie oprită.
Dar situaţia rămâne în continuare deosebit de critică şi în momentul de faţă vedeţi că discuţiile în plan politic sunt legate tocmai de faptul că deficitul bugetar, care şi aşa este foarte mare, de fapt, pare să fie şi mai mare în realitate, pentru că veniturile au fost supraestimate şi cheltuielile au fost subestimate în bugetul care este în momentul de faţă în aplicare”, spune Rădulescu.
Oficialul a afirmat că Programul Național de Redresare și Reziliență reprezintă „cea mai extraordinară gură de oxigen pe care România ar putea să o aibă”. Rădulescu a confirmat că circuitul economic național va atrage sume uriașe de bani. Reprezentantul BNR a mai spus că există mai multe măsuri care ar putea fi luate în considerare pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice, ele fiind deja implementate în cadrul programului menționat.
„Ori aici este nevoie de foarte multă voinţă politică, întrucât măsurile care trebuie adoptate nu sunt nici populare şi nici uşor de adoptat.
Deşi aş putea să spun că unele dintre măsurile care sunt greu de adoptat ar fi foarte populare, cum ar fi, de exemplu, reducerea, dacă nu chiar eliminarea completă, după părerea mea, a pensiilor speciale.
În orice caz, reducerea poverii pe care ele o reprezintă şi care iată că reprezintă deja un mare semn de întrebare chiar în momentul de faţă când vorbim, întrucât modul în care au fost modificate legile este de mai degrabă cosmetic decât fundamental”, spune Rădulescu.
Citește și despre următorul subiect: BNR: ce se va întâmpla cu rata dobânzii de referință. Cât de mult se va deprecia leul în 2023 și 2024 în raport cu euro