Agricultura românească se confruntă cu o situație delicată, citează stiripesurse.ro. Petre Daea a vorbit public despre acest subiect, oferind informații despre dificultățile pe care fermierii din România trebuie să le confrunte.
Conform declarațiilor făcute de Daea, fermierii sunt „cu magaziile pline şi cu conturile goale”, iar totul ar fi pornit de la războiul din Ucraina. Ministrul Agriculturii a menționat că impactul nu poate fi cuantificat, dar cu toate acestea, fermierii nu și-au putut valorifica producția de cereale din cauza conflictului extern.
„Războiul din Ucraina a avut o influenţă negativă, iar implicaţiile lui încă nu pot fi cuantificate ştiind că acest conflict nu s-a terminat. Noi spunem că a avut o influenţă negativă dat fiind faptul că fermierii, într-un an dificil, au obţinut producţii pe care trebuia să le valorifice, fie la intern, fie la export, pentru că un an agricol nou se înfiinţează pe rezultatele anului trecut. O producţie de porumb se înfiinţează cu bani obţinuţi prin valorificarea producţiei trecute.
Ori, iată că acum fermierii se află într-o situaţie extrem de delicată, cu magaziile pline şi cu conturile goale. Magaziile pline pentru că n-au putut să-şi valorifice cerealele şi în mare parte din cauza situaţiei din Ucraina. Nu au putut să-şi valorifice producţia nici la extern, pe culoarele tradiţionale de comerţ şi nici la intern, întrucât consumatorii de cereale din România, având alternativa de a cumpăra la preţuri mai mici cerealele din Ucraina, evident s-au îndreptat spre această ofertă, ceea ce a tulburat profund piaţa cerealelor şi a plantelor oleaginoase”, completează Petre Daea.
Ministrul Agriculturii susține că România se află într-o situație nefavorabilă. De la exportator net, aceasta a ajuns un importator net de plante oleaginoase și cereale. Țara avea 4-5 milioane de tone pregătite pentru export, dar cu toate acestea, doar jumătate dintre acestea au fost transportate. Toată activitatea din domeniul agriculturii a fost afectată mai mult sau mai puțin de situația conflictuală dintre Ucraina și Rusia. Informațiile aduc un motiv de îngrijorare.
„Pe teritoriul din România au intrat prin punctele de frontieră cu Ucraina şi cu Moldova aproape trei milioane de tone de cereale şi plante oleaginoase. Deşi am obţinut o producţie mai mică de grâu decât în anii trecuţi din cauza secetei, din disponibilul pentru export, de 4-5 milioane de tone, până la această dată România nu a putut să exporte decât 2 milioane de tone. Dacă nu vinzi nu ai de unde să iei alţi bani, iar banca te scoate din calculele de bonitate. Suntem într-o situaţie delicată”, spune Daea.
„În momentul în care există blocaje la fermieri nu poate să fie o situaţie favorabilă la unităţile care procesează sau prelucrează produsele respective, cum de altfel nu poate fi un confort pentru consumator. Toată activitatea din agricultură şi nu numai a fost tulburată de acest conflict şi iată că nu se mai termină, iar din acest punct de vedere îngrijorarea se măreşte”, a completat Ministrul Agriculturii.
Vezi și: Guvernul nu a mai crescut salariul minim în agricultură dar oferă mai multe facilităţi fiscale