În goana după adoptarea şi asumarea de diferite măsuri fiscale, guvernanţii nu au luat în seamă că începutul anului 2024 îi poate duce la sapă de lemn tot pe cei care câştigă foarte puţin. Acesta este și cazul românilor care încasează de la angajatori salariul minim, potrivit Antena 3 CNN.
O ordonanţă dată atestă faptul că angajaţii cu salariul minim nu pot fi plătiţi astfel mai mult de doi ani. Astfel, după doi ani de venit minim, patronii trebuie să-l crească. Pare un mare beneficiu, dar de fapt finanţiştii spun că este o mare aberaţie. Iată care este motivul!
În primul rând, legislaţia prevede că cei care iau venitul minim brut, beneficiază în această sumă de 200 de lei neimpozabili. Dacă acesta creşte şi cu un leu atunci facilitatea dispare, deci impozitele cresc.
În cazul unui venit minim brut de 3.300 de lei, cu cei 200 de lei neimpozabili, angajatul primeşte, acum, în mână 2.079 de lei.
Te-ar mai putea interesa și: Tot mai mulți români pun bani deoparte pentru pensii private. Numărul celor care investesc în Pilonul III a crescut cu 83.000 doar în 2023
Dacă brutul creşte cu un leu, adică 3.301 lei, dispar cei 200 de lei neimpozabili, iar angajatul va primi un venit net de 1.997 lei. Practic, creşterea reprezintă, de fapt, o scădere.
Specialiştii în contabilitate deja vorbesc despre o practică nouă care ar putea lua amploare din ce în ce mai mult din acest an şi anume demisii pe bandă după doi ani de angajare cu salariul minim şi reangajare pe un alt contract de muncă, tot pe aceiaşi bani – adică salariul minim, doar că se restartează calendarul celor doi ani.
– legea îi obligă pe angajatori să mărească salariile celor care au doi ani de venit minim brut
– creşterea venitului minim duce la dispariţia facilităţii de 200 lei neimpozabili
– venit brut: 3.300 lei – venit net: 2.079 lei
– venit brut: 3.301 lei – venit net: 1.997 lei.
Citește mai multe știri: Bilete de tratament 2024. Noutăți de ultim moment de la Ministerul Muncii privind acordarea biletelor de tratament balnear. Ce trebuie să știe beneficiarii