Se pare că facultățile pentru IT-iști nu mai sunt privite ca fiind un factor determinant și, totodată, foarte important în formarea viitorilor oameni din domeniul IT. Guvernul dorește să elimine aceste facilități oamenilor care vor să continue în domeniu, însă Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca vine în ajutorul viitorilor studenți și nu numai:
„Face o greșeală dacă elimină facilitățile pentru IT-iști. Vom plăti pe termen lung.”, acesta făcând apel către Guvern.
Emil Boc, fostul premier al României, nu se află în situația în care să fie prima dată când i se aduc în discuție astfel de propuneri. Educația în România se știe a fi foarte complexă în comparație cu alte state membre UE, iar facultatea nu este decât oportunitatea elevilor, respectiv viitorilor studenți de a se forma în cadrul meseriei dorite.
„În 2010, când situația era mult mai gravă, aceeași propunere am avut-o și eu pe masă și nu am recurs la eliminarea facilităților și s-a dovedit că am avut dreptate. Nu putem fi competitivi cu Franța în agricultură, cu Germania în automotive, dar putem sta la masă prin sectorul de IT și inovare. Acest sector este capabil să dea soluțiile pentru slujbele bine plătite ale viitorului și soluțiile pentru tranziția verde și digitală”, a declarat în mod concis Emil Boc.
Vezi și următorul articol: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/pret-carburanti-25-septembrie-motorina-s-a-scumpit-astazi-iata-care-este-pretul-benzinei-si-unde-se-gasesc-cei-mai-ieftini-carburanti-371424/
Mai mult decât atât, Emil Boc susține din toate punctele de vedere educația în România și, în mod clar, nu este de acord cu ceea ce se dorește a se întâmpla. Guvernul, în acest moment, nu ia în considerare faptul că în ciuda salariilor care le sunt oferite oamenilor din domeniul IT, aceștia plătesc impozit la stat dacă solda lor este depășită de 10.000 de lei brut.
„Nu sunt mulțumit de conținutul actului în ceea ce privește eliminarea facilităților pentru IT.
Este o greșeală, chiar dacă s-a îndulcit documentul și este un plafon până la care nu se elimină aceste facilități. Capacitatea acestui sector de a genera valoare adăugată pentru România nu ar trebui să fie afectată.”, a declarat fostul premier al României, Emil Boc, pentru postul de radio Ziua Live, conform Cluj24.
Situația, cu siguranță, nu este lăsată în van! Se știe foarte bine că legea se schimbă în mod continuu, astfel că, deși această situație pare a nu avea soluție, apare o nouă formă a legii care comtracarează acțiunile pe care Guvernul dorește să le survină:
”Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), până la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, al ministrului muncii şi solidarității sociale, al ministrului educației și al ministrului finanțelor.
Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.”, acesta fiind noul proiect de lege.