Daniel Dăianu a ieșit în față și a făcut declarații cu privire la eliminarea plăților cash și de deficitul săltat din august până în septembrie. Acesta a pus focusul pe faptul că românii trăesc după posibilități, ia acest lucru este vizibil în deficitele externe, dar și cele interne. În România a existat întotdeana mentaliattea că nu este nevoie ca un român să dispună de venituri mari, pentru că se recurge la tăierea cheltuielilor.
„Eu când aud economiști spunând așa ceva (că putem aranja consolidarea doar din tăieri de cheltuieli), i-aș întreba: pe ce planetă trăiți, oameni buni? Ați luat creionul în mână să faceți analize serioase?
A renunța la o liftieră…poate pentru imagine politică dă bine. Dar nu asta rezolvă problemele bugetului!
O țară care subfinantează cronic Sănătatea sau Educația…nu avem suficient personal și echipamente în lupta contra drogurilor. E nevoie de a cheltui mai mult pentru Apărare. Unde să introduci atâtea cheltuieli suplimentare când veniturile fiscale sunt de 27% din PIB?
În România avem o economie informală și circuite non-bancare cu bani care circulă milioane de lei. Nu se plătesc taxe- cei din sectorul informal nu plătesc taxe. Revenind la aceasă negare a realității, ea este stupefiantă pentru mine. Și va fi foarte greu, deși unii nu vor să accepte că trebuie să creștem veniturile fiscale. Și se vine cu o idee simplistă: să creștem colectarea!
E și foarte multă ipocrizie. Cei care beneficiază de privilegii fiscale le-ar vrea pe veșnicie, dacă se poate.
România are o economie atractivă, dar vedeți ce vremuri urâte trăim. Piețele financiare sunt foarte nervoase. Chiar și prețurile la energie ar putea sălta din nou dacă lucrurile nu se liniștesc.
Această corecție nu se poate face fără dureri. Toată lumea vrea să nu intre în acest efort de corecție. Nu se poate. Mediul de afaceri vrea ca lucrurile să rămână la fel, oamenii nici ei nu vor să plătească taxe mai mari sau mai multe. Dar cine să suporte atunci?
Nu ai cum să elimini banii cash. Cum să elimini banii cash la piață de pildă, când mergi să cumperi mere? Eu merg la piață și discut cu oamenii. Problema nu e să elimini banii cash, ci să te lupți ca tranzacțiile mari să fie trecute prin bănci. Când vezi milioane de lei la sacoșă…ălea sunt hoții, nu tranzacții.
Măsurile fiscale nu au cum să aibă un impact semnificativ în 2023. Fără măsuri semnificative de control al cheltuielilor deficitul s-ar situa la cel puțin 6%. Va fi foarte greu să ajungem la 5,5%, dar nu este imposibil. Este important să dăm un semnal, iar Ștefan Nanu (Trezorerie) asta face, el fiind una dintre vocile României care discută cu finanțatorii externi.
Deficitul a săltat considerabil din august în septembrie. Pentru 2024 e posibil ca acest impact, în sensul îmbunătățirii situației finanțelor publice să fie între 0,9 și 1,4- depinde și de cum va fi așezată acciza. Dar, ar însemna ca în 2024 să rămânem în jur de 5% cu deficitul bugetar, ceea ce implică un efort adițional pentru a ne îndrepta spre acel 3%. Pentru mine, 3% în 2025 îl consider imposibil.”, a declarat Daniel Dăianu, potrivit Economie.hotnews.