Potrivit datelor provizorii de la Ministerul Agriculturii, producția totală de cereale boabe pentru consum și sămânță a fost de 19,18 milioane de tone în anul agricol 2022, a anunțat zf.ro.
De asemenea, situația recoltei din 2021 a fost identică cu cea din 2020, care a finalizat cu 18,15 milioane de tone și cu peste 50% mai mică decât cea din anul agricol 2021 care a avut cu peste 30 milioane de tone. Specialiștii sunt de părere că acela a fost cel mai bun an din istoria țării, potrivit calculelor efectuate de sursa citată.
Motivul scăderii producției pe anul trecut a fost seceta, faptul că mai multe zone din țară s-a confruntat cu această situație, iar culturile de porumb și floarea-soarelui au cele cele mai afectate.
Producția de porumb pe anul trecut a fost de 7,5 milioane de tone, iar în 2021 a avut o creștere impresionantă de 15 milioane de tone. În comparație cu producția de grâu care este a doua cea mai cultivată plantă din România a fost de 9,17 milioane de tone, cu 23% mai mică decât în anul agricol 2021.
România este cel mai mare producător de porumb din UE şi după anul trecut este posibil să piardă acel titlu, iar o situaţie nemaiîntâlnită în ultimii 30 de ani este faptul că producţia de grâu a depăşit-o pe cea de porumb. Această situaţie a mai avut loc doar în 1990, când producţia de porumb a fost de 6,8 mil. tone, iar cea de grâu de 7,37 mil. tone, conform datelor de la INS.
Alte articole: Fermierii pot beneficia de un ajutor de 70.000 euro! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat care sunt condițiile