- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situație paradoxală în magazinele Kaufland. Untul se vinde la jumătate din prețul margarinei

01 Jun, 15:46 • Adrian Popovici
Într-o postare pe Facebook, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România atrage atenția că un sortiment de unt de la Kaufland se vinde mai ieftin decât margarina.
Situație paradoxală în magazinele Kaufland. Untul se vinde la jumătate din prețul margarinei

Situația paradoxală de pe rafturile supermarketurilor Kaufland din România. Un sortiment de unt este vândut la un preț mai mic decât cel al unui sortiment de margarină. Situația este cu atât mai neobișnuită cu cât, în general, margarina este considerat un înlocuitor inferior al untului și, din această cauză, vândut la prețuri mai mici, notează Cancan.

De-a lungul timpului, margarina a fost considerată o alternativă ieftină la unt, fiind consumată în principal de cei care nu își permiteau să cumpere untul, care era mult mai scump. Totuși, studii recente din domeniul alimentar au dezvăluit că margarina poate fi nocivă pentru organismul uman, din cauza conținutului său de uleiuri vegetale hidrogenate și alte ingrediente artificiale.

În mod surprinzător, în 2024, la Kaufland România, 250 de grame de margarină costă dublu față de aceeași cantitate de unt. Această situație a fost identificată în cazul mărcii proprii Kaufland – K-Classic, care oferă unt de 82% grăsime la prețul de 10,35 lei pentru 250 de grame. În contrast, margarina Meggle Alpiness, cu 75% grăsime, este vândută la un preț aproape dublu de 18,29 lei pentru aceeași cantitate.

Această situație a fost semnalată de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, care a atras atenția asupra diferențelor de preț pe pagina lor de Facebook, menționând: „Știai că 250 de grame de margarină este mai scumpă decât 250 de grame de unt?”.

Te-ar putea interesa și: Afacerea care i-ar putea scoate pe mulți români din probleme. Produsul vândut de Vladimir, un tânăr care a dat lovitura cu proiectul său. ”Cererea crește cu 30%”

Care sunt diferențele dintre unt și margarină?

Unt
Unt

Untul este un produs natural obținut din lapte, conținând grăsimi saturate care, în mod moderat, sunt esențiale pentru organismul uman. Pe de altă parte, margarina este fabricată dintr-un amestec de uleiuri vegetale – cum ar fi ulei de palmier, rapiță sau floarea soarelui – apă, emulgatori și arome.

Deși margarina are mai puține grăsimi saturate comparativ cu untul, conținutul său de grăsimi trans și alte ingrediente artificiale poate avea efecte negative asupra sănătății.

În trecut, prețul mai scăzut al margarinei a fost un factor decisiv pentru mulți români, care o vedeau ca pe un substitut accesibil pentru unt.

Citește și: Produsul inedit pentru care românii se înghesuie la Lidl. Este fabricat în România și costă doar un leu