- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situații meteorologice urgente. Mircea Fechet anunță stare de alertă pentru România!

27 Sep, 15:14 • Mălureanu Rebecca
Mircea Fechet a convocat o întrunire urgentă privitoare la condițiile meteorologice din țară. România se află în stare de alertă. Având în vedere situațiile meteo severe, autoritățile se pregătesc de posibile intervenții.
Situații meteorologice urgente. Mircea Fechet anunță stare de alertă pentru România!

Ministrul mediului, Mircea Fechet a convocat o ședință de urgență ce privește alertele meteorologice, aducând la cunoștiință că România se află în stare de alertă. Autoritățile sunt pregătite pentru orice posibile intervenții .

De ce situații meteorologice trebuie să se îngrijoreze românii?

Ciclonul Ashley cauzează stare de alertă pentru România, spune Mircea Fechet. Ministrul a convocat vineri o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență.

„Suntem în alertă”, a declarat acesta.

Mircea Fechet a anunțat că o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență este convocată la ora 12:00 și a mai precizat că la ora 10:00, vor avea toate informațiile meteorologice necesare, inclusiv avertizările hidrologice.

„La 12.00 este convocată o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență, respectiv după ce, la 10.00, vom avea toate informațiile, inclusiv avertizările hidrologice. Vom ști exact unde să ne concentrăm resursele. Duminică ne așteptăm să fie ziua cea mai grea. Până atunci suntem în alertă”, spune pentru MEDIAFAX Mircea Fechet.

Condiții meteorologice extreme
Condiții meteorologice extreme

Pe Dunăre nu s-ar indentifica probleme, deoarece digurile din sectorul românesc sunt destul de rezistente la debite de peste 9.500 mc/s. Fechet a susținut că se vor urmări cu atenție cursurile de apă interioare și că echipele vor fi pregătite în caz de intervenții rapide pentru zonele unde se vor înregistra ploi în cantități mari.

Te-ar mai putea interesa și: Un nou buget record pentru Casa Verde Fotovoltaice. Mircea Fechet: „Am ținut foarte mult să avem un buget record”

„Pe Dunăre nu vom avea probleme, pentru că digurile de pe sectorul românesc pot suporta debite de peste 9.500 mc/s, însă ne uităm cu foarte multă atenție pe cursurile de apă interioare. Ce pot să spun este că vom fi pregătiți de intervenție rapidă unde va ploua mai mult”, adaugă Fechet.

Oltenia și Muntenia vor fi afectate de Ciclonul Ashley, prin precipitații cu valori cuprinse între 80 și 100 l/mp; fenomenul va influența și creșterea debitului Dunării, estimat la 9000-9500 mc/s. De asemenea,  ar fi posibile avertizări de cod roșu, pe râurile din trei bazine hidrografice.

Ministrul a subliniat că oamenii trebuie să fie atenți la informațiile meteorologice comunicate de autorități. Datele vor fi transmise în fiecare județ, la prefecturi, inspectorate pentru situații de urgență și primării. Primarii ar trebui să avertizeze cetățenii, cu precădere din zonele rurale, ținând cont că nu toți au acces la telefon sau observă mesajele Ro-Alert.

„Oamenii să fie atenți la tot ce dispun autoritățile, pentru că toate aceste informații pe care le punem la dispoziție sunt transmise în fiecare județ, prefecturilor, inspectoratelor pentru situații de urgență și la primării. Primarii trebuie să avertizeze populația, că nu toată lumea, mai ales în rural, are acces la telefon sau e atent la un mesaj Ro-Alert, de exemplu, și atunci în comunitățile mici, rurale, îndemnul meu e ca cetățenii să fie atenți la anunțurile autorității și dacă ar fi în situația în care să fie evacuați sau să se autoevacueze, să ne asigurăm că persoanele vulnerabile (…) sunt sprijinite și ajutate cu prioritate. Mă gândesc aici la rolul autorităților locale, care știu exact cine și ce probleme are”, a transmis Mircea Fechet.

Citește și: Vârful de debit pe Dunăre pune în pericol România. Mircea Fechet anunță cât de gravă este situația: „Fără îndoială că suntem în alertă”