În ultimele luni, în spațiul public au fost tot mai multe discuții legate de momentul în care românii vor fi nevoiți să renunțe complet la sobele pe lemne. Vestea nu a fost deloc primită cu brațele deschise de bătrânii care nu au calorifere și nici nu vor să se gândească la centrală din cauza costurilor mult prea mari.
De sute de ani, folosesc această metodă de încălzire, pe lemne, iar în casele de chirpici ale multor țărani nici nu se poate pune problema de instalarea unor centrale sau a unor dispozitive de încălzire cu pompă de căldură. În acest context, ministrul Mediului, Mircea Fechet, le-a spus celor de la țară ce schimbare îi așteaptă, de fapt, în așa fel încât să nu mai existe griji în rândul românilor.
Oficialul de la Ministerul Mediului a ținut să precizeze că nu se pune problema interzicerii unui astfel de mod de a aduce căldura în casă. Nu au fost discuții în acest sens la minister. Totuși, se dorește modernizarea vechilor dispozitive. Există o directivă din partea Uniunii Europene în acest sens.
Ai mai putea citi: România stinge focul din sobele pe lemne pentru combaterea sărăciei energetice! Guvernul a decis data la care se renunță la sobe
„Cel puțin cât va trăi generația mea, nu va fi interzisă încălzirea cu leme deoarece lemnul este o resursă regenerabilă. Niciodată nu am discutat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor așa ceva pentru că este o prostie. E adevărat că poți să vii cu un proiect prin care să finanțezi sobe eficiente energetic”, a zis Mircea Fechet la DC News.
Potrivit informațiilor transmise de ministru, din toamna anului în curs, urmează să fie lansat un program prin care românii să-și modernizeze sobele. Vor putea obține o finanțare de cel puțin 80% din partea statului, prin Rabla pentru Sobe. Procedura va fi, cel mai probabil, similară cu alte programe de tip rabla. Este un pas esențial pentru a diminua poluarea și pentru a micșora consumul, prin mărirea randamentului.
„Avem un program de sobe pe care îl vom lansa în această toamnă. O să finanțăm sobe energetice. Din acest punct de vedere, există niște normative europene care spun, de exemplu, că randamentul trebuie să fie de minim 75%. Programul se numește Rabla pentru Sobe, așa cum l-am numit noi, și e aproape gata. Ne propunem să finanțăm un procent însemnat, de minim 80%. Omul nu poate să pună mai mult de 10, 20%”, a adăugat ministrul Mediului, pentru sursa citată anterior.
În acest sens, bătrânii nu vor fi nevoiți să renunțe la sobele din casă, dar pot opta pentru variante noi, pentru care statul va plăti cel mai mare procent.
Vezi și: A fost anunțată data la care se INTERZIC oficial sobele pe lemne. Cu ce vor fi înlocuite?