Guvernul României a decis prelungirea măsurilor de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru a evita creșteri abrupte ale facturilor pentru populație. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că liberalizarea pieței în acest moment ar fi dus la majorări de 60-100% pentru 95% dintre punctele de consum, potrivit capital.ro.
„În primul rând, mă simt dator să explic de ce am optat pentru această variantă, noi ca minister, şi sigur că Guvernul va lua o decizie, sper, iminentă, pentru că ne apropiem de intervalul de 30 de zile înainte de expirarea schemei şi piaţa ar trebui să ştie şi consumatorul final ar trebui să ştie.
Dacă vă uitaţi pe preţul la gaz la nivel european, în ultimele luni avem o creştere de 40%, la energie electrică creştere cam de 25%, cele două fiind legate. E de altfel o propunere de nivel european acum, în care se discută pentru decuplarea celor două pieţe, adică să nu mai depindă preţul energiei de preţul la gaz. (…) Şi ar fi fost neînţelept să mergem acum într-o piaţă liberalizată.
Din calculele noastre, dacă am fi liberalizat acum, ar fi însemnat că ar fi fost creşteri la facturi între 60% şi 100% pentru 95% din punctele de consum. Şi numai vreo 5% ar fi avut preţuri comparabile sau poate uşor mai mici, cei cu un consum destul de mare, mă refer la zona casnică”,a explicat ministrul.
Te-ar mai putea interesa și: Cardul de energie nu se mai încarcă. De ce a fost anulat ajutorul de 1.400 lei
Plafonarea prețurilor la energie electrică va fi menținută până la 30 iunie 2025, iar cea pentru gaze naturale până la 31 martie 2026. Această măsură vine în contextul unor creșteri semnificative pe piața europeană a energiei: prețul gazului a urcat cu 40% în ultimele luni, iar cel al energiei electrice cu 25%.
Burduja a spus că eliminarea bruscă a plafonării ar fi avut consecințe grave asupra consumatorilor casnici, în special iarna, când cererea este mai mare. În lipsa acestor măsuri, gazul ar fi fost achiziționat la prețuri ridicate în sezonul cald, iar costurile s-ar fi reflectat direct în facturile populației în lunile reci.
„Dacă am fi fost într-o piaţă liberă, gândiţi-vă că ei ar fi înmagazinat gaz scump, iar la iarnă, când consumul populaţiei este mare, toate aceste creşteri s-ar fi dus direct în factură şi românii ar fi plătit foarte mult pe gaz.
Deci, faptul că ne ducem până în aprilie, este un lucru prudent şi aşa cum arată schema cu aceste plafonări pe întreg lanţul, practic, de la producător până la clientul final, este o schemă sustenabilă şi nu ne aşteptăm la valori de compensare semnificative”, a subliniat Sebastian Burduja.
Pe lângă plafonare, autoritățile vor impune măsuri care să încurajeze tranzacțiile pe piețele pe termen lung, astfel încât prețurile să nu fie influențate artificial pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU).
„Dacă am fi fost într-o piaţă liberă, gândiţi-vă că ei ar fi înmagazinat gaz scump, iar la iarnă, când consumul populaţiei este mare, toate aceste creşteri s-ar fi dus direct în factură şi românii ar fi plătit foarte mult pe gaz.
Deci, faptul că ne ducem până în aprilie, este un lucru prudent şi aşa cum arată schema cu aceste plafonări pe întreg lanţul, practic, de la producător până la clientul final, este o schemă sustenabilă şi nu ne aşteptăm la valori de compensare semnificative”, a subliniat Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja a spus că soluția reală pentru stabilizarea pieței energetice rămâne creșterea capacității de producție și integrarea într-o piață europeană unică.
„În proiectul de Ordonanţă veţi vedea anumite măsuri prin care încercăm să-i determinăm şi pe producători şi pe furnizori să încheie cât mai multe tranzacţii în afara PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare n.r), să nu ne îngrămădim toţi pe PZU, să nu ducem la o creştere de preţ pe piaţa spot.
Şi astfel să avem o ieşire graduală din această schemă.
Oricum, piaţa va funcţiona cu adevărat şi cu soluţii pe termen lung, nu de tip pansament, cu două condiţii: să avem mai multă energie, deci să creştem capacitatea de producţie şi, doi, să existe o piaţă europeană cu adevărat unică a energiei.
Lucrurile astea nu se vor întâmpla de pe un an pe altul, dar trebuie să se întâmple”, a punctat Burduja.
Noua Ordonanță de Urgență prevede menținerea plafonului maxim de preț pentru energia electrică la nivelurile actuale:
Pentru gazele naturale, plafonul rămâne la:
„Prezentul act normativ are drept scop instituirea următoarelor măsuri temporare: acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv plafonarea preţurilor finale facturate şi compensarea diferenţei de la buget, pentru consumatorii de energie electrică, în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025; acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv plafonarea preţurilor finale facturate şi compensarea diferenţei de la buget, pentru consumatorii de gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026″, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.
Te-ar mai putea interesa și: Decizie privind plafonarea prețurilor la energie. Tanczos Barna dă asigurări: Avem suficiente fonduri ca să facem plățile lunare