Prima secțiune de pe Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Mai exact, este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marius Haţegan, inginer de profesie, susține că „lucrările sunt de nota 10”.
„Astăzi, a avut loc recepţia lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puţin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru judeţul Alba şi pentru România. O investiţie pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 şi de «jos pălăria!». Ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, transmit că am respectat, la fix, termenul de finalizare a lucrărilor”, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marius Haţegan.
Acesta a discutat şi despre cifrele în ceea ce privește realizarea primului tronson, astfel: s-au folosit 26 de mii de tone/277 de mii de mp de strat de beton asfaltic, 41 de mii de tone de strat de binder, 44 de mii de metri cubi de piatră spartă pentru fundaţie, 25 de mii de metri cubi de beton folosit pentru lucrări de consolidare şi 23 de mii de metri liniari de parapet metalic.
Ai mai putea citi azi: Încă un pas pe Autostrada București Sud. Grecii de la Aktor au finalizat etapa de sudare a grinzilor la pasajul peste Autostrada A1 București-Pitești
„În doar câteva repere, uriașe cantitativ, recepția de azi însumează:
- strat de beton asfaltic BA16: 26 de mii de tone/277 de mii de mp
- strat de binder: 41 de mii de tone
- fundație de piatră spartă-44 de mii de metri mc
- beton la lucrări de consolidare-25 de mii de mc
- parapet metalic-23 de mii de ml
În concluzie, Consiliul Județean Alba continuă să dezvolte județul. Din toate punctele de vedere. Ca datorie pe care o respectăm, de fiecare data. Restul sunt povești…”, a mai scris Marius Haţegan în postarea de pe Facebook.
Drumul judeţean (DJ) 107I, cunoscut iniţial ca „Transalpina de Apuseni”, a fost luat denumirea de Transapuseana. Această lucrare reprezintă cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România, cu o valoare totală a proiectului depășind 73 de milioane de euro, proiect în mare parte finanţat din fonduri europene. Drumul, în lungime de 78 de kilometri, face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74).
Vezi mai multe știri: Insula aflată la doar două ore distanță de zbor de România, un paradis! Un bilet de zbor din București costă doar 278 de lei