Legea asigurărilor RCA nr. 132/2017 prevede că asigurații trebuie să înștiințeze firma de asigurări, RCA, în termen de cinci zile, atunci când ”informațiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”, notează ziarulunirea.
Vânzarea autoturismului este una dintre situațiile în care apar se modifică informații din contractul RCA, pentru că pe poliță trebuie să fie menționată o altă persoană, mai precis noul proprietar.
Potrivit sursei citate, vânzătorul unui autoturism, dacă nu anunță asiguratorul RCA, riscă aplicarea de malus, adică scăderea clasei de bonus-malus pentru asigurarea RCA pe care o încheie ulterior vânzării, pentru o altă mașină. Asta dacă noul proprietar este implicat într-un accident rutier, iar pe polița de asigurare obligatorie apare tot numele vechiului proprietar. Efectul reducerii clasei de bonus-malus înseamnă, practic, creșterea prețului polițelor RCA încheiate de o persoană.
Anunțarea firmei de asigurări la vânzarea autoturismului se face și dintr-un alt motiv. Și anume acela că pot apărea probleme în stabilirea dreptului la despăgubire pentru noul deținător al mașinii, dacă polița RCA este, în continuare, pe numele vechiului proprietar.
Legea nr. 132/2017 a asigurărilor RCA stabilește că asiguratul care a plătit integral sau în rate prima de asigurare este îndreptățit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului de asigurare.
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este o asigurare obligatorie de răspundere civilă, al cărei principal beneficiu pentru cumpărător este dreptul de a circula cu automobilul pe drumurile publice plus faptul că, în urma unui accident rutier, eventualul prejudiciat beneficiază de serviciile asiguratorului.