- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Soluții pentru românii nemulțumiți de pensiile recalculate de la 1 septembrie. Informații prețioase pentru toți pensionarii din România

09 Jun, 16:41 • Fundeanu Madalina
Ce trebuie să facă pensionarii nemulțumiți de pensiile primite după recalculare. Iată care sunt cele mai bune soluții!
Soluții pentru românii nemulțumiți de pensiile recalculate de la 1 septembrie. Informații prețioase pentru toți pensionarii din România

În situația în care românii nu vor fi mulțumiți de pensiile pe care le vor primi după recalcularea de la 1 septembrie, aceștia se vor putea adresa instanței, pentru soluționarea problemei, conform Kanal D. Află din acest articol ce ai de făcut!

Cum pot fi rezolvate situațiile în care românii sunt nemulțumiți de pensiile recalculate pe 1 septembrie

Există o mulțime de conflicte în ceea ce privește recalcularea pensiilor, dar și drepturile salariale. Pentru a face ceva în privința acestor probleme de durată și pentru a demonstra că românii sunt ascultați, Ministerul Justiției a prezentat miercuri, pe data de 5 iunie 2024, un proiect de Ordonanță de Urgență, care, la acest moment, se află în dezbatere publică.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției solicită ca instanțele să prioritizeze aceste cazuri și să justifice deciziile în termen de 15 zile, altfel hotărârile nu vor avea efect.

Un aspect important este ilustrat de identificarea pensionarilor care ar putea face apel la instanță, în cazul în care vor fi nemulțumiți de recalcularea pensiilor.

Două grupuri principale sunt pensionarii care au lucrat ore suplimentare, au muncit în weekend sau au primit prime și sporuri ce nu au fost incluse în recalculare. Acești pensionari trebuie să aducă dovezi ale veniturilor suplimentare și ar putea acționa în judecată ITM pentru obținerea documentelor necesare.

Citește și: Ce pensie va primi un român care a muncit peste 25 de ani, după noua lege a pensiilor. Anunțul făcut de Ministerul Muncii înainte de recalculare

pensii
pensii

„Prezenta ordonanță de urgență are în vedere instituirea unor măsuri pentru următoarele categorii de procese, indiferent de natura și obiectul acestora, de calitatea părților ori de instanța competentă să le soluționeze:

  • cele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor salariale sau de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, inclusiv cele privind obligarea la emiterea actelor administrative sau privind anularea actelor administrative emise pentru acest personal sau/și cele privind raporturile de muncă și de serviciu ale acestui personal;
  • cele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor la pensie, inclusiv cele rezultate din actualizarea/recalcularea/revizuirea drepturilor la pensie sau/și cele privind alte prestații de asigurări sociale pentru aceste categorii de personal”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență.

Alte aspecte prevăzute în proiectul prezentat de Ministerul Justiției

În proiect se mai menționează că sesizările precizate la alineatul (1) trebuie judecate cu prioritate, în termen de cel mult 60 de zile de la data învestirii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia trebuie motivată în maximum 15 zile de la pronunțare și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de maximum 5 zile de la motivare.

Sindicatele, în frunte cu Blocul Național Sindical (BNS), au criticat aspru proiectul, și au argumentat că acesta introduce excepții de la normele obișnuite pentru sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru hotărâri prealabile. Chiar dacă intenția este de a asigura o practică juridică uniformă și coerentă, implementarea acestei măsuri ar putea suspenda cazurile similare care s-au produs până la emiterea deciziei prealabile.

Vezi și: Țările din Europa cu cele mai mari pensii. Care ar fi locul ideal în care să te retragi la bătrânețe