Aproape 5.000 de români intră în șomaj tehnic. Se ia această decizie odată cu închiderea temporară a activității din două locații de producție din Brașov. O companie cu capital nemțesc, care activa de mai bine de două decenii în țara noastră, a decis că aceasta este singura variantă prin care își mai poate salva afacerea.
Angajații au fost puși pe pauză și nu au fost anunțați când se vor mai întoarce la muncă. Vor primi bani, dar suma va fi, cu siguranță, cu mult mai mică decât un salariu. Conducerea de la Schaeffler speră că se va face o fuziune cu Vitesco Technologies și așa vor reuși să iasă din impas.
Vezi și: Încep concedierile masive în România. S-au anunțat primii 450 de angajați care sunt trimiși în șomaj
„În contextul provocărilor globale de pe piață care afectează diverse sectoare, Schaeffler România a fost nevoită să implementeze măsuri temporare, inclusiv șomaj tehnic. Deși aceste decizii sunt dificile, ele au ca scop asigurarea capacității competitive pe termen lung a operațiunilor noastre și protejarea unui număr cât mai mare de locuri de muncă în această perioadă.
Colaborarea strânsă cu angajații și părțile interesate pentru a gestiona cele mai bune rezultate posibile este esențială pentru noi, în special în aceste momente. Suntem optimiști cu privire la viitor și așteptăm cu interes realizarea fuziunii planificate cu Vitesco Technologies, care ne va face „mai puternici împreună”, inclusiv în România”, au transmis reprezentanții Schaeffler România, conform Economedia.
Schaeffler a pierdut 30 de procente în al doilea trimestru din 2024. Vânzările au scăzut pe divizia de rulmenți și soluții industriale. Problemele nu sunt doar în România, unde au trecut mii de angajați în șomaj, ci și în alte țări din Europa și China.
Compania de renume internațional, care face parte dintr-un grup german imens, activează alături de bavarezii de la Vitesco Technologies. Se așteptau la scăderi din partea producătorilor auto, mai ales în contextul actual. Mașinile din China devorează piața din Europa, în special cu vehiculele electrice, care au tarife mai mici, pentru moment.
Rămâne de văzut dacă producătorul va reuși să iasă din impas și să își readucă angajații înapoi din șomaj. Unii nu vor să aștepte și își caută deja locuri de muncă la alte firme.
Citește și: Ajutorul de șomaj în 2024. De ce acte ai nevoie ca să beneficiezi de sprijin