- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șomeri, pregătiți-vă buzunarele! Costurile asigurării de sănătate în 2024 sunt șocante

10 Sep, 16:03 • Bugiu ⁠Ana Maria
Românii pot beneficia de servicii medicale gratuite în 26 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în Spațiul Economic European și Regatul Unit. Aceștia trebuie să plătească o taxă anuală către CNAS pentru asigurare de sănătate.
Șomeri, pregătiți-vă buzunarele! Costurile asigurării de sănătate în 2024 sunt șocante

Românii care nu sunt angajați sau nu au venituri declarate pot opta pentru asigurarea de sănătate oferită de CNAS, achitând o sumă fixă anuală de 1.980 de lei. Această opțiune le conferă aceleași drepturi de asigurare ca și celor care au un contract de muncă, potrivit bugetul.ro.

Plata este necesară o singură dată pe an și este disponibilă și pentru persoanele care lucrează pe baza unui contract de colaborare. Această alegere nu este obligatorie, dar oferă o acoperire completă similară celor care sunt angajați cu normă întreagă.

Te-ar mai putea interesa și: Despăgubirile în asigurările de sănătate au crescut cu 27%, în 2023. Românii au accesat servicii medicale în valoare de 458 milioane lei

foto: asigurări de sănătate

Șomeri, pregătiți-vă buzunarele! Costurile asigurării de sănătate în 2024 sunt șocante

Oricine poate fi asigurat, dacă dă 10% din salariul minim brut pe economie către stat. În plus, există și varianta de a fi co-asigurat, pentru care nu trebuie să plătești. În această categorie poți intra doar dacă:

  • ești căsătorit și partenerul își plătește taxele către CNAS
  • ești luat sub întreținere
  • ai până în 26 de ani și ești student
  • ești pensionar

Cetățenii români beneficiază de servicii medicale gratuite în cadrul sistemului public din 26 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), Confederația Elvețiană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu condiția să fi achitat taxa de asigurare de sănătate către CNAS. Deși în unele țări este necesară doar o plată parțială, în majoritatea cazurilor este posibil să primești doar servicii de urgență.

Pentru a obține cardul european de asigurări de sănătate, cetățenii trebuie să acceseze site-ul CNAS, să își creeze un cont cu e-mail și parolă și să completeze o cerere.

Aceasta implică furnizarea unor date personale, o fotografie după cartea de identitate și dovezi de asigurare, fie printr-o adeverință de la locul de muncă, fie prin dovada plății taxei. Copiii nu au nevoie de dovezi suplimentare, dacă sunt însoțiți de părinți sau tutori legali.

Te-ar mai putea interesa și: Sporul acordat cadrelor medicale pentru perioada stării de urgenţă, suportat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Legea merge la promulgare la preşedintele Iohannis