Klaus Iohanis a promulgat legea care privește mărirea primei de activare primită de șomeri, de la 500 de lei la 1.000 de lei.. Aceștia trebuie să se angajeze cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin trei luni.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul forței de muncă a fost aprobată, conform Administrației Prezidențiale.
Conform noilor prevederi, va fi majorat cuantumul primei de activare a șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație, dacă se angajează cu normă întreagă, pe perioada minimă de trei luni.
Citește și: Șomerii români din Spania mai bogați decât unii salariați din România.
Prioritari sunt părinții unici susținători ai familiilor monoparntale, șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (45-64 de ani), persoanele cu dizabilități, persoanele cu nivel redus de educație, membrii minorității rome, persoanele din mediul rural (în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență, cu domiciliul sau reședința în regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est și Vest).
Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Pentru angajare aunui număr de 972 de tineri absolvenți au fost contractate șapte milioane de euro. Alte 50 de milioane de euro vor fi folosiți pentru sprijinirea a peste 8.4000 de șomeri cu domiciliul sau reședința în regiunile mai puțin dezvoltate, în special a persoanelor pentru care identificarea unui loc de muncă ridică dificultăți.