Până în 2026, 500.000 de locuri de muncă vor fi vacante în România, avertizează antreprenorii autohtoni. Marți, Alex Milcev, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania/Partener, Tax & Law Leader, EY Romania & Moldova, au dat cărțile pe față la conferință de presă organizată de Camera de Comerț Americană în România (AmCham).
Cei menționați au prezentat rezultatele din 2023 a sondajului privind caliatea mediului investițional din România.
Potrivit unui studiu realizat de AmCham și PwC, 94% din respondenți văd situația pieței muncii ca „tensionată” în 2023. Respondenții au indicat lipsa capitalului uman calificat și creșterea costurilor pentru forța de muncă, în creștere de la 82% în 2021 și 93% în 2022.
„Costul de muncă, încă un avantaj competitiv al României față de alte țări din UE, se erodează. Nu se găsesc suficiente mâini de lucru, atât white collar, cât și blue collar, ca să valorifice potențialul economiei. Trebuie să nu ne mai îmbătăm cu apă rece că economia crește și așa. Situația este destul de gravă.
Se găsesc oameni, dar nu sunt potriviți pentru ce se cere. Este un mare semn de întrebare cu privire la calitatea educației. Deficitul de forță de muncă al României se va adânci în lipsa unor intervenții țintite”, a declarat Alex Milcev.
70% din deficit este concentrat în zonele dezvoltate: regiunea București-Iflov și în județe precum Cluj, Timiș, Arad, Brașov, Sibiu, Prahova.
„Lipsesc în acest an 145.000 de locuri de muncă și în 2026 vor lipsi circa 224 de mii de locuri de muncă minim. Dar probabil acest deficit este mult mai mare, poate să ajungă și dublu, putem să vorbim și de jumătate de milion de locuri de muncă pentru care există cerere, dar nu există cine să le ocupe, până în 2026. Este ceva ce se traduce în pierderi economice.
Impactul asupra PIB-ului: ajungem la cifre între 9 și potențial 18 miliarde euro în 2026, ceea ce reprezintă un procent important în PIB. De aceea considerăm asta una dintre cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din România”, a mai comentat Milcev, citat de EconoMedia.
Afaceriștii au venit și cu soluții:
Sondajul prezintă și o serie de politici publice care ar trebui să fie prioritare în 2023, respectiv: investiții în infrastructură (83% față de 77%), grad ridicat de absorbție de finanțării europene disponibile (74% față de 58%), accelerarea digitalizării serviciilor publice, menținerea unui sistem fiscal competitiv și reducerea poverii fiscale pe muncă.
Migranții sunt singurii care salvează afacerile românești. În urmă cu câțiva ani, doar 30.000 erau importanți anual. Numărul a crescut apoi la 100.000, iar până în 2026, numărul acestora ar putea ajunge la 500.000.