În urmă cu puțin timp, BNR a publicat sondajul trimestrial care arată situația creditării populației și a companiilor nefinanciare, spune ziare.com. Datele de la finalul primului trimestru din 2023 arată că băncile au impus mai multe reguli la nivelul condițiilor de creditare, și totodată, românii evită să facă împrumuturi noi.
Datele de la finalul primului trimestru din 2023 arată că băncile au înăsprit puternic condițiile de creditare pentru sectorul real, IMM-uri și persoane fizice. De asemenea, în cazul populației, rezultatele arată că cererea pentru credite pentru locuințe și terenuri a scăzut considerabil. Cererea pentru creditele de consum a fost moderat mai ridicată în primul trimestru din 2023. Estimările pentru trimestrul următor arată o continuă scădere a numărului de credite.
În primul trimestru din 2023, instituțiile de credit din România au înăsprit standardele de creditare pentru toate categoriile de împrumuturi pentru sectorul real (transport, industria alimentară, serviciile publice, agricultura, industria energetică). Sondajul BNR arată că evoluția a fost influențată de așteptările privind situația economică generală, situația actuală sau deciziile de politică monetară.
Citește și: Românii trebuie să știe asta. Când vor scădea prețurile pentru locuințe și când se vor ieftini creditele
Băncile comerciale anticipează că se va reduce din ce în ce mai mult cererea pentru locuințe și terenuri. Sondajul arată că cererea de credite pe termen lung pentru corporații a scăzut cu 21%. Totodată, IMM-urile au contractat cu 13% mai puține împrumuturi față de cele de la finalul anului 2022. BNR se așteaptă la o continuă scădere, în ceea ce privește cererile IMM-urilor, cu până la 14 procente.
Totodată, sondajul arată că instituțiile bancare consideră că sectorul energetic este cel mai riscant pentru bănci. Clasamentul continuă cu sectorul de industrie, construcții, tranzacții imobiliare, agricultură, transport și comerț. La fel de bine, instituțiile bancare consideră că riscul de credit s-a menținut la același nivel pentru sectoarele turism, intermedieri financiare și alte servicii.
Băncile au înăsprit standardele de creditare pentru populație, atât pentru împrumuturile destinate consumului, cât și celor în vederea achiziției de locuințe sau de terenuri. Instituțiile bancare din zona euro au indicat reguli mai dure și o politică mai aspră a standardelor de creditare în primele 3 luni din 2023, în mod special pentru creditele imobiliare și într-o măsură mai decentă pentru cele de consum. Totuși, pentru ambele categorii, înăsprirea a fost determinată de creșterea percepției riscului și de reducerea toleranței la risc a băncilor.
Te-ar putea interesa și: BCE: Prețurile locuințelor scad puternic, deși dobânzile cresc scandalos „Se majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare”