Sondajul efectuat de Centrul de Investiții Sociologice și Marketing „CBS-Research” pentru WatchDog urmărea să afle câți moldoveni ar vota pentru unirea Republicii Moldova cu România, după un an și jumătate de război. Rezultatele au fost făcute publice astăzi, 27 iunie, informează ziare.com.
Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1.121 de persoane în perioada 10 – 19 iunie 2023 și are o eroare maximă de +3.1%. Rezultatele arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, 40% dintre cetățeni ar vota „pentru”.
Citește și despre: Comisia Europeană a aprobat plata celei de-a doua tranșe de bani din PNRR pentru România
Totodată, 50.3% dintre persoanele care au participat la sondaj au spus că s-ar exprima împotriva unirii. Rezultatele arată că 2.1% dintre respondenți nu ar participa la vot, 6.6% nu știu sau nu s-au decis încă, iar 0.9% nu au răspuns la întrebare. Sondajul mai arată că șefa statului, Maia Sandu, este politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere. 30.1% dintre respondenți au spus că este persoana în care își pun baza.
Ea este urmată în topul încrederii de secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, și politicianul fugar Ilan Șor, cu 5,4% și, respectiv, 4,1%. Dacă ar avea loc alegerile prezidențiale duminica viitoare, Maia Sandu ar primi 37.9% din voturi. Locul doi ar fi ocupat de Igor Dodon, cu 14.2% din voturi.
Pe cealaltă parte, 33% dintre români cred că, la un moment dat, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova, conform unui sondaj realizat de Avangarde, informează g4media.ro. 54% dintre respondenți nu sunt de acord cu unirea, în timp ce 13% nu pot aprecia sau nu au răspuns.
Dacă mâine s-ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, se pare că 31% dintre români ar fi pentru unire, 50% ar fi împotrivă, iar 19% nu s-au hotărât sau au preferat să nu răspundă. Sondajul a fost realizat în perioada 26 – 29 aprilie 2023, printr-un interviu telefonic, având o marjă de eroare de 3.4%.
Sondajul mai arată că cei mai mulți dintre români sunt de acord ca Republica Moldova să fie primită în NATO și în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, întrebați dacă România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean, în cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova, doar 29% răspund cu „Da”. 56% nu sunt de acord. La întrebarea ”Dar cu tehnică militară?”, răspunsurile diferă semnificativ: 48% se declară de acord, 35% împotriva iar 17% nu pot aprecia sau nu răspund.
Vezi și: România, într-un Ev Mediu întârziat: „70% dintre localitățile nu sunt racordate la gaz” | RAPORT DUR