Cât de stresați sunt românii la locul de muncă. România se află pe primul loc în privința gradului de implicare al angajaților în profesia lor, cu cea mai mare pondere a celor care spun că sunt foarte implicați (36% în 2023 față de 34% în 2022), arată rezultatele ediției din 2024 ale unui sondaj Gallup făcut în toate statele europene.
Ponderea angajaților români care se declar stresați la locul de muncă a crescut cu două puncte procentuale anul trecut, la fel ca numărul celor care declară că au experimentat sentimente de furie la job, potrivit sondajului.
Anul trecut, implicarea angajaților a stagnat la nivel european, iar bunăstarea generală a angajaților a scăzut, potrivit conluziilor din raportul Gallup. Potrivit aceluiași sondaj, implicarea scăzută a angajaților costă economia globală 8,9 trilioane de dolari sau 9% din PIB-ul global.
Cei care s-au declarat cei mai furioși la job sunt angajații din Cipru de Nord, urmați de cei din Muntenegru și de cei din Macedonia de Nord. În România, doar 15% dintre angajați spun că au avur sentimente de furie la job, din acest punct de vedere fiind apropiați de greci, ciprioți și sloveni. Cei mai puțin furioși sunt salariații din Finlanda, Olanda, Islanda.
În ceea ce privește stresul la job, 37% dintre românii participanți la sondajul Gallup spun că au fost foarte stresați. Cu toate astea, putem spune că este un procent mic, dacă ne comparăm cu Ciprul de Nord (65%), dar destul de mare în comparație cu Danemarca sau Lituania.
Stresul afectează puternic mai multe sectoare de activitate din Europa, precum:
Citește și: Indemnizația de hrană în concediul de odihnă în 2024. ICCJ dă verdictul final
De ce apare stresul:
Atunci când vine vorba de „satisfacția vieții”, România se plasează pe un loc cel puțin decent, țara noastră fiind în companiei Elveției și a Luxemburgului, scrie hotnews.ro.