- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj Gallup 2024. Cât de stresați și furioși sunt românii la locul de muncă. România ocupă un loc îngrijorător în clasamentul UE

16 Sep, 21:19 • Bocioacă Bianca
Tot mai mullți angajați din România se simt stresați și frustrați la locul de muncă. Țara noastră ocupă un loc îngrijorător al clasamentul UE.
Sondaj Gallup 2024. Cât de stresați și furioși sunt românii la locul de muncă. România ocupă un loc îngrijorător în clasamentul UE

Cât de stresați sunt românii la locul de muncă. România se află pe primul loc în privința gradului de implicare al angajaților în profesia lor, cu cea mai mare pondere a celor care spun că sunt foarte implicați (36% în 2023 față de 34% în 2022), arată rezultatele ediției din 2024 ale unui sondaj Gallup făcut în toate statele europene.

Ponderea angajaților români care se declar stresați la locul de muncă a crescut cu două puncte procentuale anul trecut, la fel ca numărul celor care declară că au experimentat sentimente de furie la job, potrivit sondajului.

Ponderea angajaților care se declară implicați în jobul lor
Ponderea angajaților care se declară implicați în jobul lor

Citește și: Programul Înscrieri Timpurii Litoral 2025. Turiștii își pot planifica vacanța de vară cu prețuri reduse de până la 50%

Anul trecut, implicarea angajaților a stagnat la nivel european, iar bunăstarea generală a angajaților a scăzut, potrivit conluziilor din raportul Gallup. Potrivit aceluiași sondaj, implicarea scăzută a angajaților costă economia globală 8,9 trilioane de dolari sau 9% din PIB-ul global.

Ponderea celor care spun că au avut sentimente acute de furie la locul de muncă
Ponderea celor care spun că au avut sentimente acute de furie la locul de muncă

Cei care s-au declarat cei mai furioși la job sunt angajații din Cipru de Nord, urmați de cei din Muntenegru și de cei din Macedonia de Nord. În România, doar 15% dintre angajați spun că au avur sentimente de furie la job, din acest punct de vedere fiind apropiați de greci, ciprioți și sloveni. Cei mai puțin furioși sunt salariații din Finlanda, Olanda, Islanda.

La muncă, românii sunt foarte implicați, dar destul de stresați

În ceea ce privește stresul la job, 37% dintre românii participanți la sondajul Gallup spun că au fost foarte stresați. Cu toate astea, putem spune că este un procent mic, dacă ne comparăm cu Ciprul de Nord (65%), dar destul de mare în comparație cu Danemarca sau Lituania.

Ponderea celor care declară că sunt foarte stresați la muncă
Ponderea celor care declară că sunt foarte stresați la muncă

Stresul afectează puternic mai multe sectoare de activitate din Europa, precum:

  • Asistență medicală – sarcinile mari de muncă și cerințele emoționale contribuie în mod semnificativ la nivelul de stres în rândul lucrătoriul din domeniul sănătății.
  • Educației – Profesorii se plâng de stres din cauza sarcinilor grele de muncă și a responsabilităților pe care le au.
  • Servicii financiare – angajații din acest sector se confruntă adesea cu presiuni intense și ore lungi de lucru, ceea ce duce la niveluri ridicate de stres.

Citește și: Indemnizația de hrană în concediul de odihnă în 2024. ICCJ dă verdictul final

De ce apare stresul:

  • Volumul mare de muncă – mulți angajați menționează presiunea volumului de muncă ca sursă principală de stres
  • Nesiguranța locului de muncă – Preocupările cu privire la stabilitatea locului de muncă au crescut, în special ca urmare a incertitudinilor economice.
  • Management defectuos – Lipsa de sprijin și comunicarea deficitară crește nivelul de stres
  • Revenirea la birou – revenirea la job în format fizic de după pandemie a crescut nivelul de stres pentru mulți angajați, în special în Belgia, Marea Britanie și Germania.

Atunci când vine vorba de „satisfacția vieții”, România se plasează pe un loc cel puțin decent, țara noastră fiind în companiei Elveției și a Luxemburgului, scrie hotnews.ro.