Un sondaj eurobarometru dezvăluie care sunt principalele îngrijorări ale românilor. Datele relatate de economedia.ro arată că doar 6% dintre persoane consideră că situația actuală din România este bună.
Costul de trai, inflația și creșterea prețurilor sunt principalele elemente care le dau bătăi de cap românilor, așa cum arată cel mai recent sondaj eurobarometru realizat în Uniunea Europeană în perioada ianuarie – februarie 2023. Datele arată că 25% dintre tinerii cuprinși între vârstele 15 și 24 ani sunt îngrijorați de sistemul educațional, în timp ce 34% dintre oameni (65-74 ani) sunt preocupați de pensii.
72% dintre români declară că situația este „proastă” și „foarte proastă”, fiind întrebați despre cum apreciază situația generală din România. Pe de altă parte, 6% dintre participanți văd circumstanțele actuale ca fiind bune.
Citește și: Românii au încasat pensii private în valoare de 407 milioane lei. Raport publicat de ASF
Potrivit informațiilor rezultate din eurobarometru, situația financiară proprie (22%) și cea economică a statului (29%) se clasează pe locul doi, urmate de sănătate (17% la nivel personal și național). În ceea ce privește Uniunea Europeană, participanții clasează situația internațională pe locul doi ca o mare preocupare (28%), urmată de resursele de energie (19%).
Întrebați despre perspectivele pe care le au asupra situației financiare, 40% dintre români consideră că va stagna. Pe de altă parte, 36% dintre participanți consideră că totul se va înrăutăți în următorul an. Percepția se extinde și la nivel național sau chiar și european. Totodată, rezultatele sondajului arată că românii sunt mulțumiți de felul în care UE a gestionat răspunsul față de invazia rusă din Ucraina (58%) și sunt pro pentru sancționarea Rusiei (67%).
61% dintre participanți susțin interzicerea anumitor instituții mass-media ruse în Uniunea Europeană. De asemenea, 55% sunt de acord cu achiziția echipamentelor militare pentru Ucraina, 71% votează în favoarea furnizării de ajutor umanitar pentru persoanele afectate de război, 72% pentru primirea în UE a refugiaților.
Participanții au confirmat că invazia rusă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale din UE (69%) și a propriei țări (71%). Totodată, oamenii apreciază că războiul are un impact atât asupra situației financiare personale (66%), cât și asupra situației economice naționale (69%).
„Aproape jumătate dintre români (49%) consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în viața lor personală, comparativ cu media europeană care este de 66%. Întrebați dacă sunt mulțumiți cu viața pe care o au, 58% dintre români au răspuns că sunt mulțumiți, în timp ce media europeană este de 83%.
Luând în considerare contextul economic actual inflaționist și de creștere a prețurilor, putem observa o scădere a numărului de români care consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, comparativ cu vara anului 2022 (43% față de 54% în 2022). Doar 7% apreciază situația financiară a gospodăriei ca fiind foarte bună.
La nivelul Uniunii Europene, 69% dintre cetățeni consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, fiind aproape la același nivel ca în vara anului 2022”, arată barometrul.
Barometrul precizează că anul 2022 a fost marcat de creșterea costurilor la energie și impredictibilitatea facturilor emise de furnizori. 64% dintre români afirmă că au luat măsuri puternice pentru a reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în perioada care urmează.
„În prezent, 63% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția greșită în România, aproape la același nivel ca în vara anului 2022. Media Uniunii Europene se situează la 61% pentru același răspuns.
Românii cu vârste între 55-74 de ani sunt cei mai nemulțumiți în această privință (70%), în timp ce doar 53% dintre tineri (15-24 de ani) au aceeași părere. 69% dintre cel care consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită declară că au dificultăți în a-și plăti facturile curente și 72% nu sunt mulțumiți de viața lor”, potrivit documentului.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Eurostat: producția agricolă din Europa se ridică la 516,2 miliarde euro. În tot acest timp, România ocupă același loc încă din 2021