- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondajul care răstoarnă scena politică din România. Surprize pentru turul al II-lea: Cine câștigă alegerile prezidențiale

19 Sep, 12:40 • Bumbeneci Diana
Surprize incredibile pentru turul al II-lea, conform unui nou sondaj INSCOP. Cine câștigă alegerile prezidențiale, în funcție de candidații din finală.
Sondajul care răstoarnă scena politică din România. Surprize pentru turul al II-lea: Cine câștigă alegerile prezidențiale

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație în septembrie 2024, în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Mircea Geoană, urmat de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi. Sondajul INSCOP prezintă de data aceasta și mai multe rezultate pentru turul al II-lea, în funcție de candidații care vor ajunge acolo.

Cine are mari șanse să câștige alegerile prezidențiale

Rezultatele raportate strict la persoanele care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot, rezultatele sondajului sunt următoarele: (87,4% din total eșantion, eroare 3.16%), 21,4% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 7,1% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%. Pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) ar vota 1,9%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,7%. 0,4% spun că ar vota alt candidat.

de partea cealaltă, raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (61,8% din total eșantion, eroare 3.76%), 20,8% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12,4%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 5,6% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,6%, pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) 2%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,9%. 1.2% spun că ar vota alt candidat.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea

„Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenți spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 34,2% pe actualul premier. 1,8% nu s-au hotărât, 13,9% declară că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 58,3% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 41,7% cu Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 37% dintre respondenți l-ar vota pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. 1% nu s-au hotărât, 22,3% declară că nu ar vota, iar 3% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 50,2% ar vota cu Nicolae Ciucă, respectiv 49,8% cu Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 27,9% pe președintele Senatului. 1,3% nu s-au hotărât, 18.4% spun că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 64,2% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35,8% cu Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 43,5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 36,8% pe lidera USR. 0,7% nu s-au hotărât, 16,6% spun că nu ar vota, iar 2,4% nu știu sau nu răspund. 54,2% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 45,8% pe Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 46,9% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 29,2% pe lidera USR. 1,6% nu s-au hotărât, 19,4% spun că nu ar vota, iar 2,9% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 61.7% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 38,3% cu Elena Lasconi”, se arată în sondajul INSCOP.

Vezi și: Ce va face Mircea Geoană dacă va câștiga alegerile prezidențiale? Anunț oficial

Acest ultim sondaj a fost organizat de INSCOP, la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024. Metoda de cercetare a avut la bază un interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Cum arată cifrele ultimului sondaj CURS

Un sondaj de opinie CURS realizat la nivel național, în perioada 13 – 27 August 2024, scoate în evidență faptul că mai mulți candidați au șanse să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, alegătorii ar vota astfel:

  • Marcel Ciolacu (PSD) – 30%
  • Nicolae Ciucă (PNL) – 17%
  • Mircea Geoană (independent) – 13%
  • George Simion (AUR) – 13%
  • Elena Lasconi (USR) – 10%
  • Diana Șoșoacă (SOS) – 6%
  • Cristian Diaconescu (independent) – 4%
  • Kelemen Hunor (UDMR) – 4%
  • Altul (sub 1% fiecare) – 3%

Ai putea citi și: Nicolae Ciucă: PNL lua un scor mai mare la alegerile din 9 iunie dacă nu avea alianță cu PSD

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult