- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sorin Grindeanu anunță stadiul lucrărilor pe A7. Zeci de kilometri, gata să fie dați în circulație până la finele anului

18 Oct, 13:58 • Bumbeneci Diana
Sorin Grindeanu promite o evoluție în infrastructura din România. Zeci de kilometri de autostradă vor fi gata până la finele anului 2024.
Sorin Grindeanu anunță stadiul lucrărilor pe A7. Zeci de kilometri, gata să fie dați în circulație până la finele anului

Ministrul Transporturilor

, Sorin Grindeanu, a fost prezent vineri la Buzău, alături de premierul Marcel Ciolacu. Cei doi au mers pe șantier pentru a verifica stadiul lucrărilor pe Autostrada A7, tronsonul Buzău-Focșani, zona Vadu Pașii.

Până la finalul anului vor fi dați în circulație zeci de kilometri din Autostrada A7, spune premierul Marcel Ciolacu. La rândul său, Sorin Grindeanu spune că patru loturi din A7 vor fi deschise în acest an.

„Azi sunt în lucru 100 de km și în licitație încă 1000 de km. Este important să se mențină acest ritm ca în 4-5 ani România să aibă infrastructura absolut necesară“, a punctat Grindeanu.

Din discuțiile avute cu domnul miniștri și cu constructorul, anul acesta se vor da în folosință 84,6 kilometru de la Buzău la Focșani și mai sunt cele două loturi, dintre Ploiești și Pietroasele, aproape încă 50 de kilometri”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a mai oferit detalii noi legate de circulația pe aceste loturi. „Până la sfârșitul acestui an se va circula între Buzău și Focșani pe autostradă”, spune Grindeanu.

Citește și: Stadiul lucrărilor pe A0. Când vom circula pe cea mai așteptată autostradă de după Revoluție

Undeva în jurul datei de 1 noiembrie se dă în circulație lotul de lângă Focșani, lotul 4, acea cocoașă, cum este știută. După o săptămână vom da în circulație loturile 1 și 2. După altă săptămână o să dăm în circulație pe Craiova, pe Drumul Expres, și după încă o săptămână venim din nou aici și dăm drumul la lotul 3”, a spus Grindeanu.

Zeci de kilometri, gata să fie dați în circulație până la finele anului

Dacă datele lui Grindeanu vor fi respectate, până la 1 decembrie toate cele 4 loturi vor fi date în circulație.

Sorin Grindeanu, despre A7
Sorin Grindeanu, despre A7

La acest pod lucrează zilnic cam 250 de muncitori. Vor termina acest pod, deși ar trebui să se lege cu acest lot, care încă este în lucru, dar ei spun că vor termina acest pod până la sfârșitul anului. Nu încurcă în schimb circulația pentru că urcarea pe autostradă se face mai încolo.

Aș vrea să spun un lucru important: termenele pe loturile 1 și 4 să știți că sunt în mai 2025 și termenele pe loturile 2 și 3 sunt decembrie 2025. Deci vorbim de devansare pe două dintre loturi cu un an, pe celelalte două cu 6 luni”, a mai spus Sorin Grindeanu.

La conferința care a avut loc în cursul zilei de vineri, ministrul a oferit detalii despre progresele înregistrate pe Autostrada A7. Potrivit acestuia, loturile de la Focșani la Bacău au ajuns la un stadiu de execuție de 50%, iar porțiunile de la Bacău la Pașcani sunt la 30-40%. Grindeanu estimează, totuși, că la sfârșitul anului viitor se va putea circula pe autostradă până la Pașcani.

De la Focșani la Bacău, cele trei loturi sunt la aproximativ 50%. De la Bacău la Pașcani – 30-40%. La cum îi văd, terminând aceste patru tronsoane aici, probabil că până la finalul anului viitor se va circula pe autostradă până la Pașcani. Avem acum în licitație Pașcani-Suceava, iar în jurul datei de 10 noiembrie este termenul limită pentru depunerea ofertelor. Trebuie să ajungem cu A7 până la Siret.

Celelalte loturi Ploiești-Buzău vor fi date în circulație în această toamnă. Există un punct critic pe Dumbrava-Mizil, la o traversare, dar constructorul este sigur că va depăși acest obstacol. Noi ne dăm tot concursul să fie utilizați cei aproape 50 de km cât mai repede“ a continuat ministrul de resort.

Cât despre licitațiile pentru segmentul Pașcani-Suceava, termenul limită pentru depunerea ofertelor este 10 noiembrie. Sorin Grindeanu a mai explicat și că cele două loturi dintre Ploiești și Buzău vor fi date în circulație în această toamnă, deși există un punct critic pe lotul Dumbrava-Mizil. Constructorul a asigurat că această problemă va fi depășită, permițând astfel utilizarea celor aproximativ 50 de kilometri care compun cele două loturi, a mai spus ministrul.

La anul se vor da în circulație și loturile înspre Nord

Acesta a precizat că asta nu înseamnă că de la Focșani în sus – pentru că este același constructor, pe Focșani – Bacău și pe Bacău – Pașcani -, nu se va întâmpla același lucru.

La anul se vor da în circulație și loturile înspre Nord până spre Pașcani. E un lucru important”, a mai spus ministrul.

Autostrada A 7 Ploiești – Siret este propusă pe traseul Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Suceava – Siret.

De altfel, Grindeanu a precizat că a fost, joi, și pe Autostrada Pitești – Sibiu, unde stadiul lucrărilor este avansat, astfel că deși termenul este decembrie 2025 pe lotul Pitești – Curtea de Argeș, pe primii 15 – 16 kilometri se va circula din această toamnă.

Citește și: Se deschide Autostrada Pitești – Sibiu. Sorin Grindeanu anunță când vor circula românii pe acest drum

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult