Specialiștii în infrastructură susțin că doar două din șapte loturi ale autoztrăzii A7 vor fi gata până la alegeri. Pe primele trei loturi, de la Ploiești la Buzău lucrează companii străine, iar pe celelalte patru, de la Buzău la Focșani, Dorinel Umbrărescu.
Ionuț Ciurea, reprezentantul Asociației Pro Infrastructură, spune că nu e cazul de desfăcut șampania pentru porțiunea Ploiești – Buzău.
„Pe Ploiești – Buzău, și aici e o discuție. Primul lot e de 21 de kilometri, cu termen actualizat în octombrie. Dar nu va fi gata în octombrie. Lotul 1 este fezabil, măcar parțial, în decembrie. Însă, fiecare sincopă ne duce în primăvară. Ori ar putea fi deschis parțial. Greu de estimat acum, sunt multe variabile, dar cu siguranță nu putem spune că va fi gata, cu totul. Critice pe lotul 1 sunt structurile cu tablier metalic – în continuare, nu au toate grinzile instalate. Constructorul spune că într-o lună vor fi montate toate grinzile metalice. Avem tablier metalic și spre, și pe autostradă.
Lotul al doilea are 28 de kilometri, cu termen tot octombrie. Nici acesta nu va fi gata. Situația este similară. Punctul critic este reprezentat tot de structuri. Sunt structuri întârziate, mai ales peste autostradă. Autostradă făcută cap-coadă, cu noduri, cu tot, sunt șanse mai mici decât la lotul 1. Acolo avem și niște probleme cu bulgarii de la TRACE. Din 29 de kilometri ai acestui lot, 19 sunt la antreprenorul bulgar.
Pe lotul 3 (14 km), turcii abia s-au apucat, contractul a fost semnat în acest an. Ordinul de începere a fost dat în martie, termenul este noiembrie 2025.
Problema este că acum se promite ”marea cu sarea”. E ușor să promiți, dar realitatea e alta. Șansele să se întâmple sunt mici sau foarte mici. Din toate promisiunile, s-ar putea să ne alegem cu jumătate sau mai puțin de jumătate”, a declarat Ciurea, pentru ziare.com.
În cazul celor patru loturi construite de firma lui Dorinel Umbrărescu, de pe Buzău – Focșani, doar două vor fi finalizate anul acesta, crede Ionuț Ciurea.
„UMB va primi extensii (contractuale) oricât va fi nevoie, deci el va termina ”în termen” sau ”înainte de termen”, indiferent când va termina proiectul respectiv.
Termenele inițiale pentru Buzău – Focșani loturile 1 și 4 sunt în august. Noi spunem că nu vor fi gata. Ministrul ne-a anunțat deja: capetele 1 și 4 vor fi gata la mijlocul lui octombrie. Loturile 1 și 4, dacă ne uităm la hartă, vedem că lotul 1 înseamnă inclusiv podul peste Buzău, care în acest moment, nu are toate grinzile instalate. Deci lotul 1 nu va fi gata în două luni de zile.
Lotul 4 – celebra ‘Cocoașă de la Focșani’, poate fi gata în octombrie, ca să se deschidă o dată lotul 2, cu prilej electoral. Rămâne de văzut dacă va fi deschis înainte lotul 4 sau amânat, pentru când va fi gata lotul 2 – de la Buzău la Râmnicu Sărat. Pe Buzău – Râmnic există un pod, podul peste Râul Râmnic, ce prezintă întârzieri, deci cel mai probabil nu va fi gata la mijlocul lui octombrie. În acest caz, pentru Buzău – Focșani, fezabil ar fi sfârșitul lui noiembrie, în funcție de vreme, mobilizarea antreprenorului și altele. Octombrie, pentru lotul 2, este imposibil, practic.
Deci celebra ”Cocoașă de la Focșani”, ar putea fi deschisă și-n septembrie. Dar din septembrie până în decembrie, oamenii mai uită. Așa că ne-a anunțat Grindeanu că va fi gata la mijlocul lui octombrie.
Grindeanu ne-a anunțat că la mijlocul lui octombrie, pe Buzău-Focșani, vor fi gata trei loturi: 1, 2, 4. Dar la modul realist, anul acesta, în buza alegerilor, la final de noiembrie – început de decembrie poate fi gata Buzău – Râmnic (lotul 2), 31 km. De asemenea, lotul 4, odată cu lotul 2”, a declarat Ciurea.
Potrivit specialistului, celelalte două loturi Buzău – Focșani vor fi gata, cel mai probabil, în primăvară.
„Noi nu credem că va fi gata și lotul 3, despre care Grindeanu ne-a spus că va fi gata la sfârșit de noiembrie. Dar în România s-au mai văzut inaugurări și fără parapete de protecție, fără toate podurile gata, fără rosturile de dilatație. Să ne amintim că la Bacău, acei 16 km de autostradă au fost deschiși heirupist, înainte de Crăciun, pe podul peste Bistrița, fără rosturile de dilatație. Autostrăzi se pot deschide, dar fără rosturi de dilatație, fără toate pasajele peste autostradă – deci vor fi drumuri locale închise, deci la regim de șantier. Iar lotul 1, în primăvară”, a mai precizat Ciurea.
Termanul de finalizare al autostrăzii A7 e noiembrie 2025, însă, potrivit celor de la Pro Infrastrctura, lucrările s-ar putea întinde până în primăvara lui 2026, cel puțin.