Sorin Roiubu, managing partener la firma de recrutare Arthur Hunt România, a dezvăluit într-un interviu recent câteva dintre provocările cu care se confruntă în procesul de recrutare. În cadrul discuției, acesta a subliniat importanța adaptabilității și a abordării personalizate în întâlnirea nevoilor clienților și a candidaților, conform Economica.
După cum a explicat Sorin Roiubu, că una dintre provocările majore este creșterea competitivității pe piața muncii, determinând necesitatea unor soluții creative și eficiente pentru atragerea și reținerea talentelor. De asemenea, adaptarea la schimbările tehnologice și sociale este esențială pentru menținerea relevanței și a performanței într-un mediu în continuă evoluție.
În 2023 și în primele trei luni din 2024, După cum explică Sorin Roibu, Arthur Hunt România a recrutat middle manageri pe salarii nete competitive. Pentru poziția de Engineering Manager, intervalul salarial a fost cuprins între 3.000 și 4.000 de euro net, în timp ce pentru Controlling Manager a variat între 3.000 și 3.500 de euro net.
Pentru rolurile de Logistics Director/Manager, salariul net a fost situat între 2.500 și 4.000 de euro, iar pentru pozițiile de HR Director/Manager, intervalul a fost de la 3.000 la 5.000 de euro net. Pentru Sales Manager, salariul net a variat între 3.000 și 3.750 de euro.
Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt RomâniaTe-ar putea interesa și: 61% din profitul net al economiei românești este realizat de IMM-uri, care plătesc 64% dintre salarii
„Creșteri ale salariilor nete în ultimii doi ani s-au înregistrat în mod special pe segmentul middle managerilor și, generic vorbind, acestea au evoluat în linie cu inflația. Sunt foarte multe diferențe specifice între roluri și industrii, însă majoritatea companiilor s-au adaptat în ultimii ani, operând creșteri pentru a acoperi nivelul inflației”, explică Sorin Roibu.
În ceea ce privește salariile pentru pozițiile pentru care se face recrutare, Roibu explică faptul că în ultimii doi ani, au avut loc creșteri semnificative ale salariilor nete. În cazul managerilor, creșteri au fost în concordanță cu nivelul inflației. Deși există diferențe semnificative între rolurile și industriile specifice, majoritatea companiilor s-au adaptat în acest interval de timp, ajustând salariile pentru a ține pasul cu inflația.
„În primul rând, un manager își poate schimba jobul într-o altă industrie, nu neapărat la un concurent. Acesta își poate schimba jobul pentru același nivel de beneficii (sau chiar un nivel mai mic) în situația repatrierii sau atunci când se schimbă top managementul companiei și există premisele unor restructurări.
În general, la o schimbare de job, creșterea ajunge altfel, în medie, la 10-15%.
În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul aplică o mărire în scop de loializare, creșterea poate fi și mai mare (chiar și de 20%), în general, în funcție de cât de critic este rolul sau profilul respectiv pentru organizație”, adaugă Sorin Roibu.