- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șpaga dată în spitale o problemă de mentalitate în România. Alexandru Rafila: „Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Ține mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa”

21 Jan, 12:02 • Cornel Ghimeșan
Luarea de mită este o problemă de mentalitate și de obișnuință în România, însă cel mai neplăcut sector în care acest lucru este cel medical. Accesul la servicii medicale nu ar trebui să fie condiționat de astfel de practici, care, de altfel, se înscriu în registrul faptelor penale. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat această problemă și cum poate fi ea combătută.
Șpaga dată în spitale o problemă de mentalitate în România. Alexandru Rafila: „Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Ține mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa”

Corupția întâlnită în spitale este o problemă cu adevărat gravă în România, în special pentru pacienții care nu dispun de venituri ridicate, dar se confruntă cu boli grave. În acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a discutat, vineri, despre această problemă și despre cum ar putea fi combătută. Rafila a subliniat că are ”toleranţă zero” faţă de cazurile în care medici primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi. Această discuție a avut loc în contextul scandalului în care este implicată şefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava.

Alte articole: Cod rutier 2023. Care este alcoolemia de la care conducătorii auto se pot alege cu dosar penal

„Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt pacienții oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Ministrul este de părere că în această problemă este foarte relevantă poziţia managementului fiecărei unităţi sanitare.

Alexandru Rafila despre mita dată în spitale
Alexandru Rafila despre mita dată în spitale

„Dacă, periodic, există discuţii clare şi o poziţie clară a liderilor de opinie, începând cu managerii, cu şefii de secţie dintr-un spital, care afirmă foarte clar, transparent, că nu acceptă un astfel de comportament, cred că evoluţia unui astfel de fenomen va fi favorabilă, în sensul scăderii unor astfel de situaţii”, a afirmat ministrul.

Alexandru Rafila:„Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi.”

Alexandru Rafila a explicat că această problemă ține de o mentalitate și de o obișnuință bine înrădăcinată în mentalul colectiv românesc.

„Cred că e o problemă complexă care ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa. Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Sigur, nu am cum să ştiu situaţia. Era un palier larg de foloase necuvenite. Nu ştiu dacă pretindea sau doar primea aceste foloase necuvenite. Oamenii merg la spital ca să îşi trateze boala, nu ca să facă astfel de fapte reprobabile”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai explicat, că uneori acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că pacienții vor să își exprime recunoștința față de medic.

„Cred că sunt două tipuri de acceptare, e posibil să existe astfel de situaţii, dar e vorba şi de o mentalitate generală în societate. Ani de zile, şi vă spun, am avut şi eu suficiente situaţii în timp în care omul se simte mai sigur dacă îşi exprimă recunoştinţa faţă de medic într-un astfel de mod în care oferă un bun material sau bani pentru un act medical.

Avem mult de lucrat în această zonă, în care să lămurim şi cred că pe măsură ce se schimbă şi generaţiile, văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate. Pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a adăugat Alexandru Rafila.

Întrebat ce se întâmplă cu un medic aflat în această situaţie, Rafila a precizat că este vorba despre o problemă penală.

„El are o problemă de natură penală acum, care îl împiedică să profeseze. Colegiul Judeţean trebuie să judece această situaţie. Noi nu avem dreptul legal să ridicăm dreptul de practică, până la urmă el nu a făcut o greşeală în actul medical, problema este că a acordat un act medical profund… actul medical este viciat profund ca şi modalitate de acordare, nu ca şi conţinut medical. Managementul spitalului poate să ia o decizie”, a completat Rafila.

Această discuție a avut loc în contextul în care șefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv după ce a fost prinsă în flagrant când lua mită.

Citește și: Compania Uber, nevoită să plătească 17 milioane de euro către 139 de șoferi. Care a fost motivul pentru care s-a ajuns la datoria istorică

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...