Spațiile comune la bloc sunt, potrivit art. 649 alin. (1) lit. a),”terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită, dar necesară, potrivit destinaţiei construcţiei, asigurării normalei exploatări a acesteia; fundaţia, curtea interioară, structura şi structura de rezistenţă, pereţii despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele aceleiaşi clădiri, instalaţiile electrice, de apă şi canalizare, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile din aceste instalaţii aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective„, conform legeaz.net
Dintre toate cele enumerate mai sus, boxa reprezintă mărul discordiei în cele mai frecvente cazuri. Și asta întrucât sunt mulți cei care, nemaiavând nevoie de anumite obiecte masive, dar nevrând să le arunce și nici să le păstreze în locuință ca să ocupe spațiu, aleg să le depoziteze în boxe.
Citeste si Lovitură devastatoare pentru românii fumători care stau la bloc. Amenzile sunt uriaşe!
Însă acestea se degradează în timp atrăgând gândaci, rozătoare ori chiar bacterii.
Conform articolului 14-L230/2007, proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, apartament sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu.
Potrivit legii, la bloc este interzisă blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită.
„În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor se interzice amenajarea boxelor ori locurilor de lucru, depozitarea materialelor, mobilierului sau obiectelor, …, care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenţie”, prevede legea.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când un vecin ocupă unul sau mai multe spații comune cu lucruri care nu-i mai folosesc este să încerci o rezolvare amiabilă. Dacă vecinul nu este cooperant, următorul pas este să te adresezi cu o cerere scrisă asociației de proprietari.
Asociația nu are autoritatea să sancționeze pecuniar proprietarul pentru prejudicii aduse altor proprietari, scrie evz.ro Cel mai probabil, administratorul va încerca, la rândul lui, o rezolvare amiabilă. Dacă nici aceasta nu dă roade, administratorul sau vecinii pot sesiza DSP, IGSU si compartimentul de relații cu asociațiile de proprietari din cadrul primăriei.
Și Poliția Locală are atribuții în a sancționa locatarii care nu respectă legea spațiilor comune.