Ultima perioadă s-a dovedit a fi mult mai favorabilă în ceea ce privește problematica Spațiului Schengen, mai exact aderarea României și împotrivirea Austriei. Canalele diplomatice dintre România și Austria s-au deschis aproape în totalitate, relația dintre cele doua state fiind mult mai caldă față de acum un an, la precedentul Consiliu JAI, au declarat surse politice familiarizate cu chestiunea.
România și Bulgaria au pus la cale o retragere strategică, astfel că aderarea celor două țări nu va fi discutată la Consiliul JAi din data de 5 Decembrie. În acest caz, este nevoie de un vot în Parlamentul Olandei pentru aderarea Bulgariei, iar noul Parlament al Olandei se va reuni pe data de 7 Decembrie.
Ai putea fi interesat și de: Românii au de pierdut tot mai mult din cauza neaderării la Schengen. Ștefan-Radu Oprea: „Fiecare Dacia Duster este cu 100 de euro mai scumpă”
Conform unor surse, atât Olanda, cât și Austria nu mai dau semne de a nu aproba aderarea României și a Bulgariei. În situația României, Austria nu s-ar mai opune aderării României.
Faptul că Romania nu face parte din Schengen poate reprezenta o problemă pentru firmele austriece, astfel că acestea au ieșit în față si au pus problema conform căreia vor fi mulți bani pierduți din această cauză.
Lobby-ul făcut de firmele austriece din România, cu vârful de lance OMV, l-au ”sucit” pe Nehammer. Pe diverse canale, austriecii au transmis faptul că nu se vor mai opune aderării României. Sfârșitul anului se anunță a fi pozitiv pentru România, astfel ca acesta ar putea aduce aderarea.
Dacă Parlamentul Olandei va vota favorabil aderării Bulgariei la spațiul Schengen, atunci liderii europeni sunt deciși să convoace un Consiliu JAI extraordinar pe data de 27-28 decembrie, iar aici să se dea un vot pentru aderarea României și Bulgariei, conform știripesurse.
Conform surselor noastre, cel care a purtat negocierile pentru ca acest Consiliu JAI să aibă loc înainte de finalul anului este președintele Klaus Iohannis. Acesta ar fi afirmat faptul că românii au totul pregătit, iar de la 1 ianuarie am putea să ne bucurăm de beneficiile Spațiului.
Este posibil ca, într-o primă fază, România și Bulgaria să intre în Schengen doar cu aeroporturile, iar la o dată ulterioară să intre și terestru.
Ai putea fi interesat și de: Bulgaria oferă speranțe României cu privire la aderarea la Spațiul Schengen: „La sfârşitul anului, ne-am putem felicita cu un rezultat pozitiv privind Schengen.”