Ce se întâmplă dacă consumi pepene roșu zilnic? Acest fruct delicios și răcoritor este ideal pentru gustări ușoare sau pentru a fi combinat cu alte alimente, mai ales în zilele călduroase de vară. Pe lângă gustul său plăcut, specialiștii afirmă că pepenele roșu aduce multiple beneficii pentru sănătate.
Pepenele roșu este compus în proporție de 92% din apă, ceea ce îl face o excelentă sursă de hidratare. Poate contribui semnificativ la aportul zilnic de lichide, fiind recomandat să consumi aproximativ 11,5 căni de lichide pe zi pentru femei și 13 căni pe zi pentru bărbați.
„Pepenele verde este plin de apă, ceea ce îl face excelent pentru hidratare și echilibrul electrolitic, deoarece conține potasiu și magneziu. Licopenul antioxidant contribuie la culoarea roșie strălucitoare a pepenilor și ajută corpul să lupte împotriva daunelor radicalilor liberi, prevenind bolile”, spune dr. Michael Michalczyk, potrivit Eatingwell.
Citește și: Ce a mâncat o româncă la ”all inclusive”, în Bulgaria. Toți au fost șocați când au văzut imaginile
Datorită conținutului său de licopen și vitamina C, pepenele roșu reduce riscul apariției unor afecțiuni cronice precum cancerul, bolile cardiovasculare și bolile neurodegenerative.
În plus, pepenele roșu contribuie la întărirea sistemului imunitar, iar vitamina C, un antioxidant puternic, ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii și sistemice.
Ce beneficii are consumul de pepene roșu
Certificat de Asociația Americană a Inimii cu eticheta Heart-Check, pepenele roșu este considerat un aliment benefic pentru sănătatea inimii, având în vedere că nu conține grăsimi, colesterol sau sodiu.
Citește și: Idei inedite de afaceri care vor atrage clienții ca un magnet în 2024. Restaurantul pentru câini, în topul listei
Deși pepenele roșu conține zahăr natural, prezența fibrelor în fruct ajută la menținerea unui nivel scăzut al glicemiei. Astfel, impactul său asupra zahărului din sânge este mult mai mic în comparație cu alimentele îndulcite artificial.
De asemenea, este o sursă bună de vitamina A și C, care sunt importante pentru sănătatea imunitară și a pielii. Cercetările arată, de asemenea, că licopenul poate ajuta la scăderea colesterolului și a zahărului din sânge, ambele fiind importante pentru sănătatea cardiovasculară”, continuă Michalczyk.
„Un alt beneficiu demn de remarcat al pepenilor verzi îl reprezintă aminoacizii pe care îi conțin: citrulină și arginina. Sunt doi dintre cei 20 de aminoacizi de care avem nevoie pentru a ajuta la formarea mușchilor, nervilor și celulelor”, mai spune Michalczyk, citat de România TV.