Norvegienii ar urma să devină principalii acționari de la Petrom, scrie presa din Austria, potrivit Profit.
În prezent, OMV Petrom deține o participație de 51% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, un proiect în care are și statutul de operator. Decizia finală pentru parafarea contractului a fost amânată în repetate rânduri. Astfel, ultimul termen a fost stabilit pentru jumătatea anului 2023.
Totuși, ministrul PNL de la Energie, Virgil Popescu, susține că în acordul de concesiune este stipulat ca până la 31 decembrie 2022 sp fie făcută „declarația de descoperire comercială”.
Norvegienii insistă pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni. Astfel, pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorțiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, și anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.
Totuși, aceste informații, legate de tranzacția în care și-ar dori companiile norvegiene să intre, rămân mai degrabă la nivel de speculații.
România are propriile resurse, dar alții profită de ele cel mai bine, pentru obținerea de profituri, la 33 de la Revoluție. În continuare, țara noastră depinde în mare măsură de proiectele puse pe masă de Comisia Europeană.
Astăzi, un eveniment extrem de important în zona de energie se va desfășura la Bruxelles.
„Pe 13 decembrie vom avea consiliu extraordinar pe energie, unde se va discuta de plafonarea preţului gazelor la import în toată Europa, indiferent de provenienţă. România este în grupul statelor care doresc această plafonare.
Am spus că propunerea Comisiei Europene privind un plafon de 275 de euro este o invitaţie la creşterea preţului, nu suntem de acord şi se lucrează intens. Trebuie să ţinem cont de toate bursele din lume şi nu putem avea la nivel european preţuri mult mai mari decât la celelalte burse”, a precizat ministrul Virgil Popescu, în urmă cu câteva săptămâni.
În prezent, grupul austriac OMV deține 51% din OMV Petrom. Statul român mai deține un pachet de doar 20,6%.