Angajații din România vor primi un spor de cel puțin 100% din salariu, în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Acest bonus este condiționat de anumite cerințe stabilite în lege.
Conform legislației muncii, angajații din România vor avea liber în perioada Paștelui și a Zilei Muncii, cu excepția unor categorii care trebuie să continue activitatea din cauza specificului locului de muncă.
Calendarul de sărbători legale din România include zile precum 1 Mai (Ziua Muncii), 3 mai (Vinerea Mare), 5 și 6 mai (Paștele ortodox), fiind obligatoriu ca angajatorii să ofere liber angajaților în aceste zile. Totuși, există domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, cum ar fi cel sanitar, al alimentației publice sau al ordinii publice.
Codul Muncii stipulează că pentru angajații care muncesc în zilele libere, angajatorii trebuie să ofere compensații corespunzătoare, care pot fi de cel puțin 100% din salariul de bază, sau să ofere zile libere în altă perioadă. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
În luna mai, românii se vor bucura de o perioadă extinsă de odihnă, având șase zile consecutive de repaus, începând cu 1 mai și până pe 6 mai, inclusiv ziua de 2 mai, considerată zi-punte.
În sectorul privat, programul zilelor libere va fi diferit, cu liber pe 1 Mai, însă fără includerea zilei de 2 Mai. Angajații vor avea posibilitatea să se bucure de liber începând cu 3 mai și până pe 7 mai, beneficiind astfel de o mini-vacanță de 4 zile.
Vacanța pentru copii și elevi începe pe 27 aprilie și se încheie pe 7 mai. Următoarea perioadă de mini-vacanță va fi la Rusalii, când angajații vor avea trei zile libere consecutive.
Vezi și: Românii vor avea parte de o minivacanță de Paște 2024. Câte zile libere vor avea angajații români