”Spor de dificultate”, găselnița incredibilă prin care un viceprimar din Alba a încasat ilegal 100.000 de lei. Un viceprimar din Alba a încasat ilegal de la bugetul local suma de peste 100.000 de lei sub forma unui „spor de dificultate”.
Aceste sporuri despre care nimeni nu a mai auzit până acum i-au fost acordate viceprimarului în baza unor dispoziții ale primarului comunei.
Totul a ieșit la iveală după ce Curtea de Conturi a efectuat un control la cererea Primăriei Şibot din Alba, iar mai apoi s-a adresat instanței şi a cerut, în total, ca fostul viceprimar, care a îndeplinit în mandatul trecut pentru o perioadă și atribuțiile de primar, să plătească suma de 117.788 de lei şi dobânda aferentă, încasată în perioada ianuarie 2018 – octombrie 2020 cu titlu de spor de dificultate.
În urma acestei cereri, Tribunalul Alba a pronunțat în 6 iulie 2023 o hotărâre executorie şi a constat că o parte din sumele primite de acesta nu mai trebuie returnate pentru că a intervenit prescripția dreptului la acțiune.
Astfel instanța „obligă pârâtul să restituie reclamantei suma de 109.401 lei, încasată în perioada ianuarie 2018 – octombrie 2020 cu titlu de spor de dificultate. Obligă pârâtul să restituie reclamantei sumei încasate cu titlu de normă de hrană ulterior datei de 22 iulie 2019”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba, citată de ziarulunirea.ro
În prezent, fostul viceprimar a contestat hotărârea la Curtea de Apel Alba Iulia.
Angajații de la stat beneficiază de o serie de sporuri pentru condiții grele de muncă. Fie că e vorba de statul la calculator sau de păstrarea unor informații confidențiale, la stat totul pare să fie greu și prin urmare e plătit în plus.
Hotnews.ro a publicat o anchetă amănunțită cu privire la sporurile salariale de care beneficiază angajații la stat. Ancheta jurnalistică dezvăluie sporuri uimitoare, mai ales în instituții cu atribuții banale, de „plimbat hârtii”.
În ciuda presiunilor publice din ultimii ani, niciun partid politic nu a modificat legea salarizării în așa fel încât să reglementeze sporurile pe care bugetarii le primesc pe lângă salariul de bază. Inițial sporurile au fost introduse în lege pentru a ajuta la creșterea indemnizațiilor bugetarilor care erau unele mici. Însă, pe măsură ce a trecut timpul și s-au succedat guvernările aparatul administrativ s-a mărit considerabil la fel și indemnizațiile funcționarilor publici, scrie sursa citată.
Potrivit unei analize a Consiliul Fiscal, în 2021 salariul din sistemul bugetar ajungea la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste salariu din mediul privat.
Alte informații despre sporurile bugetarilor ne vin din informațiile centralizate în 2020 de ministrul Muncii de la acea vreme, Violeta Alexandru. Conform acestora, există peste 50 de tipuri de sporuri, de la cel pentru condiţii de stres sau suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate şi pentru păstrarea confidenţialităţii.
HotNews.ro a solicitat tuturor ministerelor o informare privind numărul de sporuri acordate angajațiilor. Concluzia la care au ajuns jurnaliștii este una uimitoare: aproximativ toți bugetarii angajați în ministere primesc sporuri. Cele mai acordate sporuri sunt cele pentru condiții periculoase sau vătămătoare (vechiul spor de calculator) care este de 15% din salariu, spor pentru proiecte europene, pentru complexitatea muncii, suprasolicitare neuropsihic.
Citește și Bizar: ce reprezintă, de fapt, culoarea albastră a semaforului