- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Spor de doctorat. Cine primeşte 50% în plus la salariu fără să mai fie verificat anual

22 Feb, 18:17 • Dobran Viorel
Prevederea ca sporul de doctorat pentru profesori să fie plătit în urma unei verificări anuale a fost eliminată din proiectul de OUG care modifică, printre altele, Legea salarizării.
Spor de doctorat. Cine primeşte 50% în plus la salariu fără să mai fie verificat anual

Ministerul Educatiei pregateste o modificare a actului normativ care impune o verificare lunara a modului in care activitatea persoanelor cu doctorat este valorificata in mod suplimentar. Informatia a fost lansata de reprezentantii sindicatelor din Invatamant, intr-o informare trimisa in teritoriu.

Sporul pentru titlul de doctor este plătit doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar lunar, conform OUG 115/2023.
Pe 1 februarie, sindicatele profesorilor au anunțat că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat.

De la 1 ianuarie 2024, indemnizația pentru titlul științific de doctor, care e 50% din salariul de bază minim brut, pe țară, garantat în plată, se va plăti numai dacă profesorul, care lucrează în domeniul pentru care deține titlul, are prevăzute în fișa postului atribuții verificabile lunar.

CASS obligatoriu pentru noi categorii de venituri. Guvernul ia decizia momentului pentru anul 2024

Conform proiectului de ordonanță de urgență, document pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, pentru plata sporului de doctorat pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior verificarea se va face printr-o evaluarea anuală, nu lunară.

In documentul inițial al Ministerului Educației a fost introdusă o excepție pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice:

1. La articolul 14 după alineatul (1) se introduce un alineat nou, alineatul (1^1) cu următorul cuprins:

,,(1^1) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și pentru personalul didactic și de cercetare din învățământul superior, verificarea se realizează prin evaluarea anuală efectuată de angajator în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr.198/2023, cu modificările și completările ulterioare și ale Legii învățământului superior nr.199/2023 cu modificările și completările ulterioare.”

De remarcat este că forma trimisă la Consiliul Economic și Social nu mai include prevederea referitoare la sporul de doctorat.

Condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare a fost inclusă în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din mai 2023, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicată în Monitorul Oficial.

Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat.

Guvernul a aprobat condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare în decembrie 2023, deși Consiliul Legislativ a solicitat eliminarea prevederii pentru că are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat.

Un specialist într-un domeniu, care deține și titlul de doctor, folosește pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu toate cunoștințele dobândite pe parcursul formării universitare, postuniversitare sau continue, neputând fi separate cunoștințele și abilitățile atestate prin titlul de doctor, de cele dobândite prin alte modalități de formare, potrivit Consiliului Legislativ.

Licitație istorică! Renumita teză de doctorat semnată de Elena Ceaușescu și șapca lui Nicolae Ceaușescu

O ordonanță din 2023 a modificat condițiile de acordare a sporului de doctorat în sectorul bugetar, impunând includerea în fișa postului a unui set de atribuții obiective și cuantificabile pentru a verifica modul în care activitatea deținătorului unui doctorat aduce o valoare în plus față de cei care nu au doctorat în domeniul de activitate. Cu toate acestea, cuantumul sporului a rămas neschimbat ani la rândul, fiind și în 2024 raportat la jumătate din salariul minim brut din 2018. Motivul: a fost plafonat, alături de alte sporuri, prin ordonanțe succesive, în toți acești ani.

80% din șefii Camerei Deputaților iau 1.000 lei/lună „spor de doctorat”. Austeritatea nu-i afectează

Marea majoritate a celor care conduc Camera Deputaților iau un spor de 1.000 de lei pentru că au diplomă de doctor. Teoretic, mergi la doctorat pentru că vrei să aprofundezi un anumit domeniu. De aceea, e imoral ca statul să îți ofere 900 de lei doar pentru că ai un grad universitar mai înalt. Titlul de doctor te ajută să ajungi în funcții mai înalte pentru că ai cunoștințe mai aprofundate dobândite în perioada doctoratului.

Sporurile pentru condiții vătămătoare sunt, de asemenea, uriașe: între 1.500 de lei pentru un șef, până la 3.000 de lei pentru secretarul Camerei Deputaților.

Urmărește Daily Business pe Google News