Fermierii din România au suferit pierderi grave din cauza pesta oilor, mii de rumegătoare murind în fața neputinței crescătorilor. Aceștia au cerut ajutor autorităților pentru a depăși situația dificilă. După luni de așteptare, guvernul a anunțat acordarea unor despăgubiri, însă sumele sunt extrem de mici. Pe 22 octombrie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a prezentat public cuantumul acestor despăgubiri, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Noi ajutoare de la stat pentru fermieri. Cererile se depun de la 1 decembrie
foto: pesta oilor
Iată și ce valori au fost stabilite:
„Despăgubirile acordate proprietarilor ale căror animale au fost afectate de PQQ sunt după cum urmează:
Miei 27 de lei/kg;Tineret ovin (0-17 luni) = 20, 16 lei/kg;
Mioare (18-35 luni) = 16,42 lei/kg;
Ovine adulte (36-95 luni) = 12,21 lei/kg;
Berbeci (> peste 18 luni) = 16,27 lei/kg;
Ovine reforma 9,58 lei/kg;
iezi = 22 de lei/kg;
Tineret caprin (2-7 luni) = 14,52 lei/kg;
Capra adultă (18-95 luni) = 14,28 lei/kg;
Capra reformă (>96 luni) = 9,44 lei/kg;
Țapi (>18 luni) = 16,66 lei/kg”
Un cetățean a reacționat dur față de sprijinul insuficient oferit de stat fermierilor afectați de pesta oilor, afirmând că este „o bătaie de joc”. Boala a devastat efectivele de animale, mii de oi murind pe parcursul unei perioade în care autoritățile susțineau că boala nu există.
Un fermier din Sibiu, stabilit în Timiș, a investit zeci de milioane de euro în afacerea sa, axată pe creșterea vacilor și oilor, devenind unul dintre cei mai mari exportatori ai țării. În 2023, firma sa a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 82 de milioane de lei, dar a suferit o pierdere de 735.000 de lei, iar perspectivele pentru 2024 sunt sumbre.
Cu toate regulile posibile de igienă, vedea cum pesta oilor îi ucidea animalele de la o zi la alta. Nici nu apuca să-și dea seama că s-a îmbolnăvit, îl găsea direct fără suflare:
„Boala există. Nu avea nimic animalul și murea. Au murit o grămadă de animale pe care ei nu le iau în considerare (n.r. – pentru despăgubiri). Nu știu cât e de adevărat că dacă îmi dă amendă nu îmi dă bani. Față de alții, nu ne bate nimeni la regulile de igienă. Ferma noastră e ultramodernă. Ne-a băgat o grămadă de controale și la abator. Cineva ne umblă în coarne, cred că deranjez pe cineva, nu știu…”, a declarat Ioan Neaga Gagea pentru Libertatea.
Te-ar mai putea interesa și: APIA începe să acorde subvențiile pentru agricultori și fermieri de săptămâna viitoare