- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sprijin de suprafață. Subvențiile rușinoase pentru fermierii afectați de pesta oilor

22 Oct, 18:10 • Bugiu ⁠Ana Maria
Fermierii români au suferit pierderi severe din cauza pestei oilor, iar guvernul a anunțat despăgubiri, însă sumele oferite sunt considerabil mici, stârnind indignarea acestora. Nu acoperă pierderile suferite de crescători, care și-au văzut animalele murind din cauza bolii în fața neputinței autorităților.
Sprijin de suprafață. Subvențiile rușinoase pentru fermierii afectați de pesta oilor

Fermierii din România au suferit pierderi grave din cauza pesta oilor, mii de rumegătoare murind în fața neputinței crescătorilor. Aceștia au cerut ajutor autorităților pentru a depăși situația dificilă. După luni de așteptare, guvernul a anunțat acordarea unor despăgubiri, însă sumele sunt extrem de mici. Pe 22 octombrie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a prezentat public cuantumul acestor despăgubiri, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Noi ajutoare de la stat pentru fermieri. Cererile se depun de la 1 decembrie

foto: pesta oilor

Sprijin de suprafață. Subvențiile rușinoase pentru fermierii afectați de pesta oilor

Iată și ce valori au fost stabilite:

„Despăgubirile acordate proprietarilor ale căror animale au fost afectate de PQQ sunt după cum urmează:
Miei 27 de lei/kg;

Tineret ovin (0-17 luni) = 20, 16 lei/kg;

Mioare (18-35 luni) = 16,42 lei/kg;

Ovine adulte (36-95 luni) = 12,21 lei/kg;

Berbeci (> peste 18 luni) = 16,27 lei/kg;

Ovine reforma 9,58 lei/kg;

iezi = 22 de lei/kg;

Tineret caprin (2-7 luni) = 14,52 lei/kg;

Capra adultă (18-95 luni) = 14,28 lei/kg;

Capra reformă (>96 luni) = 9,44 lei/kg;

Țapi (>18 luni) = 16,66 lei/kg”

Un cetățean a reacționat dur față de sprijinul insuficient oferit de stat fermierilor afectați de pesta oilor, afirmând că este „o bătaie de joc”. Boala a devastat efectivele de animale, mii de oi murind pe parcursul unei perioade în care autoritățile susțineau că boala nu există.

Un fermier din Sibiu, stabilit în Timiș, a investit zeci de milioane de euro în afacerea sa, axată pe creșterea vacilor și oilor, devenind unul dintre cei mai mari exportatori ai țării. În 2023, firma sa a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 82 de milioane de lei, dar a suferit o pierdere de 735.000 de lei, iar perspectivele pentru 2024 sunt sumbre.

Cu toate regulile posibile de igienă, vedea cum pesta oilor îi ucidea animalele de la o zi la alta. Nici nu apuca să-și dea seama că s-a îmbolnăvit, îl găsea direct fără suflare:

„Boala există. Nu avea nimic animalul și murea. Au murit o grămadă de animale pe care ei nu le iau în considerare (n.r. – pentru despăgubiri). Nu știu cât e de adevărat că dacă îmi dă amendă nu îmi dă bani. Față de alții, nu ne bate nimeni la regulile de igienă. Ferma noastră e ultramodernă. Ne-a băgat o grămadă de controale și la abator. Cineva ne umblă în coarne, cred că deranjez pe cineva, nu știu…”, a declarat Ioan Neaga Gagea pentru Libertatea.

Te-ar mai putea interesa și: APIA începe să acorde subvențiile pentru agricultori și fermieri de săptămâna viitoare