- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

SRL 2024. Care sunt pașii de îndeplinit pentru a-ți face firmă. Acte și cheltuieli necesare

19 Jul, 22:42 • Bumbeneci Diana
SRL în 2024. De câți bani ai nevoie pentru a-ți face o firmă în România și ce dosar trebuie să depui.
SRL 2024. Care sunt pașii de îndeplinit pentru a-ți face firmă. Acte și cheltuieli necesare

Vrei să înființezi SRL? SRL (Societate cu Răspundere Limitată) este una dintre cele mai bune variante de a-ți face o firmă chiar și în anul 2024. Un motiv pentru care forma de înregistrare legală este atât de populară: are cele mai mici costuri de înființare. Cei care vor să-și deschidă o afacere nu au nevoie de foarte mulți bani pentru a intra în legalitate, dar vor avea multe drumuri de făcut, pentru a obține toate actele necesare.

În mod normal, dacă dorești să-ți faci să-ți faci o firmă, doar onorariul pentru înființare este cuprins între 500 și 750 de lei, în funcție de ce operațiuni ai de efectuat. Actele de care vei avea nevoie sunt:

  • Cerere de înregistrare la Registrul Comerțului;
  • Anexa 1 privind înregistrarea fiscală;
  • Anexa 2 privind investiția străină – după caz;
  • Declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor legale pentru exercitarea profesiei sau activității;
  • Dovada verificării disponibilității și rezervării firmei și acordul pentru utilizarea denumirii – după caz;
  • Actul constitutiv al firmei;
  • Actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor:
  • Dovezi privind plata;
  • Specimen de semnătură al reprezentantului legal al firmei
  • Declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice care se va ocupa de SRL.

Citește și: Bani în plus de la Guvern. Marcel Ciolacu, anunț pentru milioane de români. „Suplimentăm sumele”

srl
srl

Nume și sediul social pentru SRL

SRL se înființează în baza Legii societăților nr. 31/1990 și modificărilor acesteia (Legea nr. 163/2018, Legea nr. 102/2020, Legea nr. 223/2020). Pentru a putea deschide o astfel de afacere ai nevoie de minim un capital de 1 RON si un angajat. Aveți dreptul să nu aveți mai mult de 50 de acționari, în caz contrar aparțineți unei SA (societate pe acțiuni).

În mod ideal, ar trebui să alegi un nume care să-ți reprezinte afacerea, mai degrabă decât pe tine ca persoană. Trebuie să mergeți la Oficiul Național de Înregistrare a Comerțului (ONRC) pentru a vă înregistra. În caz contrar, poate fi folosit de alții. De asemenea, va trebui să completați o cerere la Registrul Comerțului, unde veți avea sediul social al companiei dumneavoastră. Numele tău va fi păstrat doar o lună, timp în care trebuie să procesezi alte documente.

Sediul social de la un SRL este locul în care îți vei desfășura activitatea. Trebuie să se găsească atât în actul constitutiv, cât și înregistrat la Registrul Comerțului. Notă: nu este egal cu punctul de lucru! Pot fi distincte.

Citește și: TVA 2025. Marcel Boloș anunță ce se va întâmpla cu majorarea impozitelor și a TVA-ului

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult