- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Stagiul militar obligatoriu pentru femei. Primul loc în care se aplică legea

08 Sep, 19:33 • Bumbeneci Diana
Se ia în calcul reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Femeile sunt primele vizate de această măsură radicală.
Stagiul militar obligatoriu pentru femei. Primul loc în care se aplică legea

Războiul interminabil dintre ruși și ucraineni a făcut ca multe țări din spațiul european să ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu chiar și în rândul femeilor. Letonia ar trebui să facă obligatorie recrutarea femeilor în armată, a declarat zilele trecute ministrul Apărării din țara baltică, iar măsura este deja adoptată și în alte state.

„Analizând apărarea națională, susțin recrutarea obligatorie a femeilor în serviciul național de apărare. 2028 ar putea fi momentul optim pentru a o începe”, a postat ministrul Apărării, Andris Sprūds, pe X, reiterând comentariile într-un interviu acordat presei locale, informează Politico.

După invadarea Ucrainei în februarie 2022, țările europene au făcut numeroase eforturi pentru a-și construi și consolida armatele, fiind nevoie de tot mai mult personal, dar și de armament. A fost nevoie de un nou conflict între două țări pentru ca multe state să conștientizeze necesitatea pregătirii militare.

Vezi și: Traian Băsescu dă de pământ cu tinerii din România: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu

Femei în stagiul militar/ sursă foto: descriptiv
Femei în stagiul militar/ sursă foto: descriptiv

4000 de militari într-o nouă armată a Letoniei

Letonia, care împarte granița cu Rusia, a reintrodus recrutarea abia anul trecut, după ce a desființat-o în 2006, însă temerile unui conflict au dus rapid la schimbări radicale, în ciuda nemulțumirilor din rândul letonilor. Cu o populație de mai puțin de 2 milioane de locuitori, țara selectează la întâmplare recruți și își propune să aibă 4.000 de soldați până în 2028.

Țara baltică a fost una dintre ultimele țări din apropierea Rusiei care a reintrodus recrutarea. Suedia și Lituania au decis să facă acest lucru la scurt timp după ce Moscova a anexat Crimeea, în 2014.

Danemarca, Norvegia și Suedia au introdus deja recrutarea femeilor

În general, în spațiul european și nu numai, recrutarea obligatorie a femeilor a fost un fenomen destul de rar. Cu toate acestea însă, schimbările la nivel de securitate au făcut ca multe state să ia în calcul măsura radicală. Spre exemplu, în martie, Danemarca a transmis oficial că are ca obiectiv să introducă recrutarea femeilor, devenind a treia țară europeană care merge în această direcție, după Norvegia și Suedia.

Danemarca are în jur de 9.000 de soldați profesioniști, pe lângă cei 4.700 de recruți care urmează o pregătire de bază. Femeile care s-au oferit voluntar pentru serviciul militar reprezintă 25% din numărul recruților.

Recrutarea obligatorie a femeilor „nu se va întâmpla astăzi sau mâine”, a declarat Sprūds pentru o televiziune letonă, subliniind obstacolele politice și tehnice care trebuie depășite

Până în 2028, „mai avem teme de făcut: o dezbatere publică, îmbunătățirea infrastructurii serviciului și furnizarea materialelor și echipamentelor adaptate în mod special femeilor”, a explicat el pe X.

La începutul lui 2024, Letonia a transmis că a dat undă verde unui nou plan de dezvoltare a armatei pe 12 ani care include îndrumări pentru industrie privind domeniile de investiții. în funcție de prioritățile de capacitate, mai mulți rezerviști și dezvoltarea infrastructurii militare.

Ai mai putea citi și: Armata obligatorie pentru o categorie de tineri! La 18 ani pleacă să efectueze stagiul militar

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult